Przeczytaj całość
Bocuse d’Or Poland ON TOUR vol. 2
22 czerwca w sopockiej restauracji White Marlin odbyła się druga w tym roku kolacja Bocuse d’Or Poland ON TOUR.
Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland
Właściciel agencji Smarten PR.
Z branżą gastronomiczną związany jest od ponad 20 lat. Pierwsze kroki w tym kierunku stawiał jeszcze będąc uczniem w szkole przy ulicy Poznańskiej w Warszawie. Następnie pracował w różnych lokalach gastronomicznych m.in. w latach świetności w hotelu Jan III Sobieski.
Później związał się z branżą alkoholową wprowadzając na polski rynek wiele światowych marek. Znawca dobrych whisky a w szczególności single malt.
Kierując się stwierdzeniem „Jeśli nie zadbasz o realizację własnych marzeń, to ktoś inny zatrudni Cię do spełnienia swoich” stworzył własną firmę, która jest jego oczkiem w głowie.
Firma Smarten powstała z pasji i wieloletniego doświadczenia Jacka. Początkowo agencja consultingowo-eventowa, dzisiaj prężnie działająca agencja public relations Smarten PR, specjalizująca się w sektorze HoReCa.
W biznesie jak i w życiu osobistym Jacek stawia na uczciwość, lojalność i pewność, że w 100% możesz liczyć tylko na siebie. Dlatego to gdzie dzisiaj jest zawdzięcza swojej ciężkiej pracy i determinacji. Codziennie stawia sobie nowe cele, które krok po kroku skrupulatnie realizuje.
***
Smarten PR – oficjalny reprezentant marki Bocuse d’Or w Polsce, czołowa agencja w Polsce specjalizująca się w promocji i zarządzaniu wizerunkiem szefów kuchni i cukierni, wydarzeń gastronomicznych, konferencji i targów branżowych, konkursów kulinarnych jak i firm oraz produktów z sektora HoReCa
Prezydent Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kreatywny w Belvedere Catering
Szef kuchni, absolwent Technikum Gastronomicznego przy ul. Poznańskiej w Warszawie oraz Wydziału Filozofii Chrześcijańskiej Uniwersytetu Krad. St. Wyszyńskiego w Warszawie.
Pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii.
W 1992 roku, po ukończeniu studiów, rozpoczął pracę w warszawskim Hotelu Bristol, gdzie przeszedł wszystkie zawodowe szczeble zawodu kucharza.
W 1996 roku rozpoczął pracę w nowo otwieranym Hotelu Sheraton Warsaw, gdzie pracował przez kolejne 4 lata zarządzając kuchniami restauracji Some Place Else i Lalka.
W latach 1999 -2000 był managerem i trenerem Młodzieżowej Kulinarnej Reprezentacji Polski.
W 2001 roku wyjechał do Chin, gdzie w Szanghaju zarządzał restauracjami Hunters i Tropicana należącymi do Troy Group.
W 2003 roku po powrocie do Polski objął stanowisko Szefa Kuchni i Zastępcy Dyrektora Gastronomii w Hotelu Rialto w Warszawie.
Od 2007 do 2014 współtworzył restaurację Ancora w Krakowie – sześciokrotnie wyróżnioną w przewodniku Michelin.
Od kwietnia 2014 do stycznia 2019 był szefem kuchni restauracji Ed Red w Krakowie i Warszawie wyróżnionej przez Slow Food Polska oraz przewodniki Michelin oraz Gault & Milleau
Współprowadzący program kulinarny Alfabet Kulinarny Kurta Schellera w Polsacie.
Prowadzący programy kulinarne w Kuchni +; Adam Po Pracy, Adam Po Pracy 2, Adam Po Pracy 3, Adam w Sieci Patenty i Triki.
Felietonista Food Service i autor bloga chefadam.pl oraz adamchrzastowski.natemat.pl.
W 2011 wybrany głównym konsultantem kulinarnym w Departamencie Koordynacji Przewodnictwa Polski w Radzie Unii Europejskiej MSZ. Jako kucharz Prezydencji był odpowiedzialny za utrzymanie standardów kulinarnych imprez wyższego szczebla organizowanych w Polsce przez MSZ. Trening i przygotowanie imprez w siedzibie Rady Unii Europejskiej. Promocję kulinariów i produktów polskich w czasie trwania Prezydencji.
Chef Patron
Urodzony w Szwajcarii, znakomity szef kuchni, wielki autorytet kulinarny, od 30 lat mieszka w Polsce.
W wieku 19 lat ukończył szkołę gastronomiczną w Lucernie, uzyskując świetne wyniki z przedmiotów zawodowych.
Doświadczenie zawodowe zdobywał niemal na wszystkich kontynentach m in.: w Anglii, Hiszpanii, Holandii, Francji, Niemczech, Rosji, Bahrajnie, Kuwejcie, Egipcie, Ekwadorze i na Jamajce. Pracował dla: SAS, Intercontinental, Hilton, Penta i Starwood Hotels zyskując uznanie wśród profesjonalistów jak i miłośników dobrej kuchni, bo z pewnością do łatwych nie należy m in. dowodzenie kuchnią, gdzie pracuje ponad 100 kucharzy oraz zarządzanie zapleczem kilku restauracji i sal bankietowych jednocześnie.
W Polsce mieszka od 1991 roku. Wychował wiele pokoleń polskich kucharzy. Jest niekwestionowanym autorytetem w dziedzinie sztuki kulinarnej w Polsce i zagranicą. Jako Naczelny Szef Kuchni pracował w kilku prestiżowych hotelach w Warszawie jak: Bristol, Sheraton czy Rialto.
Od 2002 roku prowadzi z powodzeniem Akademię Kulinarną. To wyjątkowe miejsce spotkań, w którym profesjonaliści i entuzjaści gotowania w domowym zaciszu mogą zgłębiać tajniki sztuki kulinarnej.
Kurt Scheller jest laureatem wielu prestiżowych nagród, członkiem i założycielem organizacji kulinarnych zarówno w Polsce jak i innych krajach. Jest także jurorem w wielu konkursach kulinarnych i znaczącym głosem doradczym w dziedzinie kulinarnej. W 1997 roku otrzymał odznaczenie: Grand Croix de l’order Etole d’Europe, a w 2005 roku polskiego Oskara Kulinarnego za osobowość kulinarną oraz tytuł doktora honorowego za działalność na rzecz polskiego hotelarstwa i gastronomii.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim. Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu. Wieloletni Szef kuchni Hotelu**** Qubus w Kielcach oraz Hotelu*****Odyssey Wellnes&Spa, gdzie dwa razy z rzędu był nagradzany czapką żółtego przewodnika Gault&Millau. W latach 2006 - 2015 na Targach Kielce gotował dla najważniejszych gości podczas odbywających się międzynarodowych imprez (prezydentów, ambasadorów, delegatów)
Belfer roku 2016/2017 województwa świętokrzyskiego. Jest nauczycielem i uczy gotować w Zespole Szkół Przemysłu Spożywczego w Kielcach. Organizator i juror wielu konkursów kulinarnych. Prowadzi seminaria i warsztaty dla przyszłych adeptów sztuki kulinarnej na terenie całego województwa Świętokrzyskiego, przekładając swoją wiedzę przyszłym kucharzom.
Magister ekonomii informatycznej, mistrz kuchni, czeladnik piekarnictwa i pedagog. Na Uniwersytecie Rolniczym w Krakowie ukończył kierunek ,,Żywienie i Dietetyka” co niesamowicie przekłada się na jego zajęcia szkolne.
Łatwo się nudzi, więc nieustannie dąży do udoskonalania receptur. Potrafi jednak poznać, jeżeli coś jest dobre i nie trzeba tego zmieniać. Prywatnie, kiedy tylko może spędza czas z rodziną.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef Kuchni w restauracji White Marlin w Sopocie
Kucharz, posiada bogate doświadczenie zawodowe, które zdobywał od ponad 20 lat w różnych miejscach w Polsce, m.in. w: Park Hotelu w Poznaniu i Szczecinie, poznańskim Hotelu Brovaria, hotelu Remes w Opalenicy, hotelu Best Western Symfonia w Osjakowie, restauracji Concordia Taste w Poznaniu oraz w Blow Up Hall 5050 w Starym Browarze w Poznaniu, gdzie serwował kuchnię europejską kładąc nacisk na elementy kuchni polskiej i wielkopolskiej. Autor książki „Warzywniak – zapomniane smaki”, w której odkrywa na nowo ostrą brukiew, korzenny topinambur, lekko gorzki jarmuż, kolorową marchew, szparagową skorzonerę i słodkawy pasternak. Zwycięzca i laureat wielu prestiżowych konkursów w Polsce i zagranicą. Posiadacz złotego medalu, który zdobył w Drużynowych Mistrzostwach Europy we Włoszech w 2000 roku oraz dwóch brązowych medali występując w Reprezentacji Narodowej na Pucharze Świata w Luksemburgu w 2002 roku oraz na Olimpiadzie Kulinarnej w Erfurcie w 2012 roku. Na małym ekranie Tomek zadebiutował w pięknym stylu zwyciężając V edycję programu TOP CHEF w 2015 roku. W 2016 roku powrócił do telewizji i wystąpił w roli mentora gwiazd w jesiennej odsłonie programu „Top Chef. Gwiazdy od kuchni”. Tomasz Purol należy do czołowych szefów kuchni w Poznaniu. Współtworzy kulinarne inicjatywy pod egidą Poznańscy Kucharze Razem, których efektem są orgaznizowane na szeroką skalę kolacje w różnych restauracjach na terenie województwa wielkopolskiego. Tomasz Purol bardzo często z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży. Poprzez pokazy organizowane dla różnych fundacji pomagających dzieciom uczy młode pokolenie jak świadomie i smacznie można dzisiaj jeść sięgając po zdrowe produkty. Ponadto jest Ambasadorem Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce, angażując się w różne jego projekty. Tomasz Purol na co dzień wspiera branżę gastronomiczną swoją wiedzą i doświadczeniem zawodowym występując w roli jurora na różnych konkursach kulinarnych. Dzięki swojej popularności i otwartości Tomasz Purol zapraszany jest do udziału w pokazach kulinarnych i szkoleniach, podczas których prezentuje swój kunszt kulinarny. Swoją wiedzą dzieli się z uczestnikami w przystępny sposób dostosowując swój przekaz odpowiednio do odbiorcy.
Od 2019 roku trener kandydata Jakuba Kasprzaka w przygotowaniach do europejskiej selekcji.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kuchni i właściciel Chef's Table by Ernest Jagodziński
Od zawsze wiedział, co chce robić w życiu – tworzyć.
Wśród kreatywnych dziedzin wybrał kuchnię, jak się później okazało – słusznie. Swoje pierwsze, gastronomiczne kroki stawiał w Restauracji 99. Tamten czas wspomina przede wszystkim jako przygodę, podczas której poznał nie tylko swój zawód, ale i wyjątkowych ludzi. Następnie trafił do Restauracji Sens i w końcu warszawskiego The Westin Warsaw. To tam, po raz pierwszy zdobył tytuł– zastępcy chef’a kuchni.
W 2005 wygrywa Martell - konkurs kulinarny młodych talentów.
Kolejnym przystankiem i odważnym zawodowym krokiem było przeniesienie się do Poznania, gdzie podjął się zbudowania nowego miejsca w obcym mieście jakim była Restauracja Cucina a co okazało się być początkiem wielkiej, kulinarnej przygody.
W lipcu 2017 roku otworzył w Poznaniu własną, autorską restaurację Autentyk – kuchnia i ludzie, w której menu opierał na najwyższej jakości produktach a kameralna, domowa atmosfera była idealnym dopełnieniem jego kuchni.
Szef Jutra 2017 wg prestiżowego przewodnika Gault&Millau Polska.
Zdobywca drugiego miejsca w Bocuse d'Or Poland 2019.
Co jest dla niego najważniejsze? Rodzina, ale również współpracownicy, których lubi nazywać podopiecznymi.
Chce dawać innym, to co ma w sobie najlepsze i 16 czerwca został oficjalnym i pierwszym w Polsce Chefem Ambasadorem DRUŻYNY SZPIKU.
Sam uczył się od najlepszych i takich też podziwia. Jego kulinarne autorytety to m.in. Tetsuya Wakuda, Alain Ducasse, Charlie Trotter.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kuchni w Sofitel Warsaw Victoria
Karierę zawodową w gastronomii rozpoczął w ówczesnym hotelu Victoria Intercontinental w Warszawie, a po dwudziestu latach powrócił do Sofitel Warsaw Victoria obejmując stanowisko szefa kuchni.
Doświadczenie zawodowe zdobywał m.in. w hotelach Hyatt i Radisson SAS. Współpracował z Magdą Gessler przygotowując otwarcia restauracji „Ale Gloria!”, „Beluga” i „Czaj”. Następnie objął stanowisko szefa kuchni w hotelu Holiday Inn w Józefowie, a potem w kompleksie hotelowym „Warszawianka” w Jachrance. W 2017 objął stanowisko executive chef’a hotelu Marriott Warsaw Hotel.
Miał okazję gotować dla Prezydenta Rzeczpospolitej Polskiej, prezydentów USA, polityków i gwiazd show businessu. Współpracował m.in. z Henry Chebaane – designerem specjalizującym się w opracowywaniu konceptów restauracji na całym świecie.
Od kwietnia 2022 roku ponownie kieruje kuchnią hotelu Victoria Sofitel. We flagowej restauracji La Brasserie Moderne rozwija koncept łączenia tradycyjnej francuskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu i z polskimi akcentami. W menu stawia na najlepszą jakość i sezonowe produkty. Jak sam mówi, jego praca to bezustanne ściganie doskonałości.
Swoje umiejętności rozwijał uczestnicząc w licznych warsztatach zawodowych i szkoleniach we Francji i Belgii, m.in. u legendarnego szefa Yves’a Mattagne w Brukseli. Jak wspomina duży wpływ na jego styl gotowania mieli kucharze z legendarnej hollywoodzkiej restauracji Spago, z którymi zetknął się jako młody kucharz restauracji Malibu w Warszawie.
Był wielokrotnie gościem programów telewizyjnych i jurorem w konkursach kulinarnych m.in.: Bocuse d’Or Poland 2018. W 1998 został zwycięzcą dwóch prestiżowych konkursów: L’art de cuisine Martell i Toques Vertes Bonduelle.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kuchni w restauracji Siesta Hotelu Red w Ostrowcu Świętokrzyskim
Mirosław Ciołak to czołowa postać polskiej i świętokrzyskiej gastronomii, od ponad dwóch dekad szef kuchni z międzynarodowym doświadczeniem, który gotował dla wielu osobistości państwowych w Polsce i za granicą.
Osobiście wcześniej otwierał kuchnię w Hotelu Tęczowy Młyn, gdzie od początku nadał jej swój kulinarny sznyt, do której wracali goście z całej Polski.
Od lat ceniony trener i juror konkursów kulinarnych. Zawsze otwarty na przekazywanie wiedzy młodszemu pokoleniu kucharzy w szkołach gastronomicznych.
Szef Mirek w Akademii Bocuse d’Or Poland będzie odpowiadał za techniczne przygotowanie polskiej selekcji oraz polskiego zespołu w drodze do europejskiej selekcji w Trondheim.
Celem krajowych eliminacji jest:
- Promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego
- Promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju
- Promowanie polskiej gastronomii i zwiększanie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni
- Wyłonienie zwycięzcy, aby reprezentował Polskę w Europejskich Eliminacjach
Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland
Codziennie stawia sobie nowe cele, które krok po kroku z determinacją realizuje.
Prezydent Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kreatywny w Belvedere Catering
Chef Patron
Urodzony w Szwajcarii, znakomity szef kuchni, wielki autorytet kulinarny, od 30 lat mieszka w Polsce.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Od początku kariery związany z województwem świętokrzyskim.
Tu zdobywał pierwsze doświadczenia w profesjonalnej gastronomii, rozwijał się i osiągał mistrzostwo w swoim fachu.
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef Kuchni w restauracji White Marlin w Sopocie
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kuchni i właściciel Chef's Table by Ernest Jagodziński
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kuchni w Sofitel Warsaw Victoria
Członek Akademii Bocuse d'Or Poland
Szef kuchni w restauracji Siesta Hotelu Red w Ostrowcu Świętokrzyskim
Przeczytaj całość
22 czerwca w sopockiej restauracji White Marlin odbyła się druga w tym roku kolacja Bocuse d’Or Poland ON TOUR.
Przeczytaj całość
Ponownie duński kandydat, tym razem Sebastian Holberg Svendsgaard stanął na najwyższym stopniu podium w Trondheim 2024 roku
Przeczytaj całość
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa został ponownie Partnerem Team Poland.
Przeczytaj całość
Z przyjemnością informujemy, że Polska Organizacja Turystyczna ponownie została Partnerem Team Poland