Znamy nazwiska finalistów Bocuse d'Or Poland 2018

2017-12-12

11 grudnia 2017 w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się PREELIMINACJE konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski.
Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Head Chef’a Jarka Walczyka wytypował 9 szefów kuchni do zmagań w Preeliminacjach.

Preeliminacje były tylko przedsmakiem tego co czeka szefów w finale. Prezentowane danie było oceniane przez jurorów na podstawie przywiezionych przez konkursowiczów półproduktów i tylko wykończone termicznie na miejscu.

Zawodnicy w ciągu 30 minut mieli do przygotowania jedno danie w dwóch porcjach z użyciem co najmniej dwóch różnych elementów jagnięciny w akompaniamencie warzyw, roślin lub ziół.
Pomimo doświadczenia szefów czuło się ich napięcie i niejednokrotnie tremę, bo trzeba dodać, iż byli oceniani według finałowych, oficjalnych reguł.
W końcu było o co walczyć. Wejście do finałowej ósemki jest już nie lada osiągnięciem. 

Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni, autorytety w świecie gastronomii:

- Jerzy Pasikowski
- Jarek Walczyk
- Adam Chrząstowski
- Jarek Uściński
- Łukasz Konik

Jury miało do podjęcia trudną decyzję, ponieważ startujący szefowie kuchni prezentowali bardzo wysoki i wyrównany poziom. Zaproponowane przez nich dania nie tylko urzekły smakiem, ale zachwyciły wizualnie jurorów.

Niestety maksymalnie 8 osób mogło zakwalifikować się do finału polskich eliminacji, które odbędą się w dniach 27-28 lutego 2018 roku w Warszawie.

Do szczęśliwej ósemki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):

- Jakub Kasprzak – Restauracja Lumiere, Baranowo

- Paweł Kubera – Hotel DeSilva, Poznań

- Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa

- Jacek Majcherek – Bistro Słowacki, Gdańsk

- Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa

- Marcin Molik – Restauracja Drukarnia, Warszawa

- Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka

- Dawid Zagrzywiec - Courtyard by Mariott Warsaw Airport

Wszystkim szefom kuchni serdecznie gratulujemy!

Już niebawem podamy więcej szczegółów na temat rundy finałowej konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

Autor zdjęcia: Bartosz Dziamski

Znamy nazwiska finalistów Bocuse d'Or Poland 2018

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Jury Bocuse d'Or Poland 2019 - odkrywamy pierwsze karty!

    Pozostało zaledwie 10 dni do finału krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2019. 

    2019-11-12
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bezpłatne wejście na konkurs Bocuse d'Or Poland 2019

    Wejście na konkurs Bocuse d’Or Poland 2019 jest bezpłatne po wcześniejszym zarejestrowaniu się na stronie Targów Horeca.

    2019-09-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Finał Bocuse d’Or Poland 2019 odbędzie się w Krakowie!

    21 listopada 2019 roku odbędzie się kolejna polska selekcja konkursu Bocuse d’Or. Tym razem to Kraków będzie gościł polską i światową gastronomię w ramach projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej. 

    2019-08-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Kraków Gospodarzem i Partnerem Strategicznym najbliższej selekcji!

    Mamy przyjemność poinformować, iż miasto Kraków będzie Gospodarzem i Partnerem Strategicznym tegorocznej edycji Bocuse d’Or Poland 2019.

    2019-07-08
    Przeczytaj całość