Zakwalifikowani do PREELIMINACJI Bocuse d’Or Poland 2019

2019-06-06

Bocuse d’Or jest marzeniem, tak powiedział uczestnik poprzedniej edycji polskiej selekcji tego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie.
Żeby spełniać swoje marzenia, trzeba mieć nieograniczoną wyobraźnię, motywację i determinację oraz szczyptę smaku w pełnym tego słowa znaczeniu. 
Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się już niebawem.

Przed nami kolejna krajowa selekcja poprzedzona PREELIMIANACJAMI.
W tym roku również Komitet Wykonawczy podjął decyzję o przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, w celu wyłonienia maksymalnie 6 kandydatów, którzy zaprezentują się w ostatecznej rozgrywce podczas krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019, która odbędzie się w listopadzie tego roku.

Do PREELIMINACJI konkursu Bocuse d’Or Poland mogli zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie).

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Formularz aplikacyjny poza CV kandydata, zawierał dwa szczegółowe przepisy potraw opatrzone zdjęciami.  Kandydaci mieli przygotować dwa dania: mięsne i wege. Nadesłane propozycje były bardzo ciekawe, co pokazuje, iż polscy kucharze mają ogromny potencjał i wyobraźnię kulinarną. 

Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland, wytypował 8 szefów kuchni do PREELIMINACJI konkursu Bocuse d’Or Poland 2019. Poniżej podajemy nazwiska szefów w kolejności alfabetycznej:

  1. Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion we Wrocławiu
  2. Ernest Jagodziński, restauracja Autentyk – Kuchnia i Ludzie w Poznaniu
  3. Jakub Kasprzak, restauracja Sezony
  4. Patryk Kwieciński, własne bistro niebawem
  5. Krzysztof Nawrocki, restauracja Karczoch w Konstancinie Jeziorna
  6. Michał Stężalski, restauracja Szara Gęś w Krakowie
  7. Patryk Studziński, Radisson Blu Hotel w Krakowie
  8. Mateusz Suliga, Hotel Unicus Palace w Krakowie

Wszystkim Szefom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych etapach konkursu!

PREELIMINACJE odbędą się pod koniec czerwca 2019 roku Akademii Kurta Schellera

Partnerami wydarzenia są:

Akademia Kurta Schellera, Gastro Magic Service, 123Gastro

Przed nami kolejna krajowa selekcja poprzedzona PREELIMIANACJAMI.

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Kolejny krok Bocuse d’Or Team Poland do Tallina!

    Poza ścisłym gronem, które pracuje z naszym kandydatem i jego pomocnikiem, w tym roku Akademia Bocuse d’Or Poland zaprosiła wielu znakomitych szefów kuchni, wybitne autorytety w branży gastronomicznej, którzy jako Chefs Patrons chętnie wspierają radą i doświadczeniem Jakuba podczas treningów. 

    2020-07-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Nowy termin Bocuse d'Or Europe 2020

    Sytuacja na świecie przechodzi obecnie w krytyczny etap, której przyczyna jest koronawirus Covid -19. Większość krajów boryka się z planami zamknięcia i restrykcji niektóre z nich zamykają granice.

    2020-03-25
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polak w europejskiej rozgrywce Bocuse d’Or

    Z nieskrywaną radością informujemy, iż Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 28-29 maja w Tallinie.

    2020-02-17
    Przeczytaj całość