Zakwalifikowani do PREELIMINACJI Bocuse d’Or Poland 2019

2019-06-06

Bocuse d’Or jest marzeniem, tak powiedział uczestnik poprzedniej edycji polskiej selekcji tego najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie.
Żeby spełniać swoje marzenia, trzeba mieć nieograniczoną wyobraźnię, motywację i determinację oraz szczyptę smaku w pełnym tego słowa znaczeniu. 
Czy kandydaci startujący w Bocuse d’Or Poland 2019 posiadają te cechy? O tym przekonamy się już niebawem.

Przed nami kolejna krajowa selekcja poprzedzona PREELIMIANACJAMI.
W tym roku również Komitet Wykonawczy podjął decyzję o przeprowadzeniu wstępnych eliminacji, w celu wyłonienia maksymalnie 6 kandydatów, którzy zaprezentują się w ostatecznej rozgrywce podczas krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2019, która odbędzie się w listopadzie tego roku.

Do PREELIMINACJI konkursu Bocuse d’Or Poland mogli zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie).

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Formularz aplikacyjny poza CV kandydata, zawierał dwa szczegółowe przepisy potraw opatrzone zdjęciami.  Kandydaci mieli przygotować dwa dania: mięsne i wege. Nadesłane propozycje były bardzo ciekawe, co pokazuje, iż polscy kucharze mają ogromny potencjał i wyobraźnię kulinarną. 

Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland, wytypował 8 szefów kuchni do PREELIMINACJI konkursu Bocuse d’Or Poland 2019. Poniżej podajemy nazwiska szefów w kolejności alfabetycznej:

  1. Łukasz Budzik, restauracja Mennicza Fusion we Wrocławiu
  2. Ernest Jagodziński, restauracja Autentyk – Kuchnia i Ludzie w Poznaniu
  3. Jakub Kasprzak, restauracja Sezony
  4. Patryk Kwieciński, własne bistro niebawem
  5. Krzysztof Nawrocki, restauracja Karczoch w Konstancinie Jeziorna
  6. Michał Stężalski, restauracja Szara Gęś w Krakowie
  7. Patryk Studziński, Radisson Blu Hotel w Krakowie
  8. Mateusz Suliga, Hotel Unicus Palace w Krakowie

Wszystkim Szefom serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych etapach konkursu!

PREELIMINACJE odbędą się pod koniec czerwca 2019 roku Akademii Kurta Schellera

Partnerami wydarzenia są:

Akademia Kurta Schellera, Gastro Magic Service, 123Gastro

Przed nami kolejna krajowa selekcja poprzedzona PREELIMIANACJAMI.

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Dania zwycięzcą w Bocuse d'Or 2023

    23 stycznia 2023 r., po dwóch dniach wspaniałej rywalizacji na wysokim poziomie, zwycięstwo Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena i jego pomocniczkę Elisabeth Madsen zamyka 19. wielki finał Bocuse d'Or. 

    2023-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

    Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji, szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

    13 października w restauracji La Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się szósta i zarazem ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Poland on Tour w Poznaniu

    Za nami piąta już kolacja z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour, która odbyła się 7 października w Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu. 

    2022-10-10
    Przeczytaj całość