Zakwalifikowani do PREELIMINACJI Bocuse d'Or Poland

2017-11-29

Bocuse d’Or Poland nabiera coraz wyraźniejszych kształtów i od momentu pojawienia się informacji o powrocie konkursu do Polski wywołuje duże emocje. 

Komitet Wykonawczy by zachować pełną transparentność podjął decyzję o przeprowadzeniu PREELIMINACJI w celu wyłonienia maksymalnie 8 kandydatów, którzy wystartują w finale eliminacji krajowych Bocuse d’Or Poland w lutym 2018 roku.

Do PREELIMINACJI konkursu Bocuse d’Or Poland mogli zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie).

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Formularz aplikacyjny poza CV kandydata, zawierał szczegółowy przepis potrawy opatrzony zdjęciem.  Popisowe danie musiało zawierać co najmniej 2 różne elementy z rozbioru jagnięciny oraz 50% warzyw, roślin lub ziół. Nadesłane propozycje były bardzo ciekawe, co pokazuje, iż do konkursu zgłosili się prawdziwi wirtuozi kulinarni.

Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Head Chef’a Jarka Walczyka wytypował 9 szefów kuchni do PREELIMINACJI konkursu Bocuse d’Or Poland, a są to:

  1. Mateusz Guzik – Enoteka Pergamin, Kraków
  2. Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka
  3. Dawid Zagrzywiec - Courtyard by Mariott Warsaw Airport
  4. Jacek Majcherek – Bistro Słowackiego, Gdańsk
  5. Jakub Kasprzak – Restauracja Lumiere, Baranowo
  6. Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa
  7. Marcin Molik – Restauracja Drukarnia, Warszawa
  8. Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa
  9. Paweł Kubera – Hotel DeSilva, Poznań

Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych etapach konkursu!

PREELIMINACJE odbędą się 11 grudnia 2017 roku w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie. 

Zakwalifikowani do PREELIMINACJI Bocuse d'Or Poland

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Ruszyły przygotowania do Bocuse d’Or Poland 2025 

    Z wielką przyjemnością, pragniemy poinformować, że rozpoczęły się przygotowania do kolejnej polskiej selekcji Bocuse d'Or, największego i najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego dla profesjonalistów w Polsce i na świecie, czyli Bocuse d’Or Poland 2025. 

    2025-02-05
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Francja wygrała 20. edycję Bocuse d’Or

    27 stycznia, podczas ostatniego dnia targów Sirha w Lyonie, Francja, reprezentowana przez szefa Paula Marcona i jego pomocniczkę Camille Pigot, wygrała 20. edycję Bocuse d'Or, najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. 

    2025-01-29
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polak w Wielkim Finale Bocuse d'Or 2025 w Lyonie

    Z wielką przyjemnością informujemy, iż szef Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland został jurorem technicznym światowego finału Bocuse d’Or 2025 w Lyonie.

    2025-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Za nami druga edycja Bocuse d'Or ON TOUR 2024

    Z końcem listopada zakończył się cykl ogólnopolskich kolacji Bocuse d'Or Poland ON TOUR 2024. 

    2024-12-30
    Przeczytaj całość