Zakwalifikowani do PREELIMINACJI Bocuse d'Or Poland

2017-11-29

Bocuse d’Or Poland nabiera coraz wyraźniejszych kształtów i od momentu pojawienia się informacji o powrocie konkursu do Polski wywołuje duże emocje. 

Komitet Wykonawczy by zachować pełną transparentność podjął decyzję o przeprowadzeniu PREELIMINACJI w celu wyłonienia maksymalnie 8 kandydatów, którzy wystartują w finale eliminacji krajowych Bocuse d’Or Poland w lutym 2018 roku.

Do PREELIMINACJI konkursu Bocuse d’Or Poland mogli zgłaszać się wszyscy zainteresowani profesjonalni kucharze spełniający podstawowe wymagania (wiek, obywatelstwo polskie).

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski. Formularz aplikacyjny poza CV kandydata, zawierał szczegółowy przepis potrawy opatrzony zdjęciem.  Popisowe danie musiało zawierać co najmniej 2 różne elementy z rozbioru jagnięciny oraz 50% warzyw, roślin lub ziół. Nadesłane propozycje były bardzo ciekawe, co pokazuje, iż do konkursu zgłosili się prawdziwi wirtuozi kulinarni.

Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Head Chef’a Jarka Walczyka wytypował 9 szefów kuchni do PREELIMINACJI konkursu Bocuse d’Or Poland, a są to:

  1. Mateusz Guzik – Enoteka Pergamin, Kraków
  2. Dawid Szkudlarek – Folwark Folińscy, Wysoka
  3. Dawid Zagrzywiec - Courtyard by Mariott Warsaw Airport
  4. Jacek Majcherek – Bistro Słowackiego, Gdańsk
  5. Jakub Kasprzak – Restauracja Lumiere, Baranowo
  6. Maciej Majewski – Sofitel, Warszawa
  7. Marcin Molik – Restauracja Drukarnia, Warszawa
  8. Patryk Kwieciński – Capri Ristorante & Bar, Warszawa
  9. Paweł Kubera – Hotel DeSilva, Poznań

Wszystkim serdecznie gratulujemy i życzymy powodzenia w kolejnych etapach konkursu!

PREELIMINACJE odbędą się 11 grudnia 2017 roku w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie. 

Zakwalifikowani do PREELIMINACJI Bocuse d'Or Poland

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Kolejny krok Bocuse d’Or Team Poland do Tallina!

    Poza ścisłym gronem, które pracuje z naszym kandydatem i jego pomocnikiem, w tym roku Akademia Bocuse d’Or Poland zaprosiła wielu znakomitych szefów kuchni, wybitne autorytety w branży gastronomicznej, którzy jako Chefs Patrons chętnie wspierają radą i doświadczeniem Jakuba podczas treningów. 

    2020-07-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Nowy termin Bocuse d'Or Europe 2020

    Sytuacja na świecie przechodzi obecnie w krytyczny etap, której przyczyna jest koronawirus Covid -19. Większość krajów boryka się z planami zamknięcia i restrykcji niektóre z nich zamykają granice.

    2020-03-25
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polak w europejskiej rozgrywce Bocuse d’Or

    Z nieskrywaną radością informujemy, iż Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 28-29 maja w Tallinie.

    2020-02-17
    Przeczytaj całość