Wielki Finał Bocuse d'Or 2021

2021-03-29

W dniach 26-27 września 2021 odbędzie się finał Bocuse d’Or podczas 20. edycji targów Euroexpo w Lyonie. 
Finał Bocuse d'Or zapowiada się pełen nowości i z pewnością bardziej niż kiedykolwiek nadążać będzie za społecznymi trendami w kuchni.

Ten prestiżowy konkurs jest odświeżany, aby wzmocnić swoją rolę jako laboratorium doskonałości i zainspirować przyszłe restauracje. 

HOŁD DLA INICJATYW SZEFA KUCHNI
Wyjątkowy kontekst, w którym sektor usług gastronomicznych działa od ponad roku, skłonił szefów kuchni do dostosowania się i przyjęcia bezprecedensowych inicjatyw opartych na solidarności. Bocuse d'Or składa im hołd w edycji z 2021 roku.

W ramach swojego społecznego i środowiskowego podejścia Bocuse d'Or stworzyło nagrodę Bocuse d'Or Social Commitment Award. Ta nowa nagroda, opracowana we współpracy ze stowarzyszeniem Bocuse d'Or Winners, podkreśla zaangażowanie społeczne zespołu w obszarach związanych z żywnością, takich jak: pomoc żywnościowa, dystrybucja posiłków, walka z marnotrawieniem żywności, zrównoważone rolnictwo, edukacja, szkolenia itp. 

WOŁOWINA I NA WYNOS
Tematem głównym na PLATERZE, we współpracy z wołowiną Label Rouge, będzie gorące danie na bazie całej wołowiny, prezentowane po raz pierwszy na takim samym platerze dla wszystkich kandydatów, sfinansowane przez organizację konkursu i zaprojektowane przez partnera De Buyer.

Nawiązując do nowych sposobów cateringu, które pojawiły się podczas pandemii, Bocuse d'Or wprowadza motyw „na wynos” zamiast motywu talerza.

Kandydaci będą musieli stworzyć menu na wynos, składające się z 3 dań (przystawka, danie główne, deser) i tego samego produktu sezonowego: pomidora. Wszystko to zostanie przedstawione w pudełku opracowanym przez samych kandydatów przy użyciu materiałów pochodzenia roślinnego, które musi być wielokrotnego użytku.

24 DRUŻYNY W KONKURSIE:
- Europa: 
Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Węgry, Islandia, Włochy, Norwegia, Szwecja, Szwajcaria
- Azja i Pacyfik: Indonezja, Japonia, Singapur, Korea Południowa, Tajlandia
- Afryka: Maroko i Tunezja
- Ameryki: Chile, Kolumbia, Kostaryka, Ekwador, Urugwaj
- Dzikie karty: Nowa Zelandia i Rosja

 

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Dania zwycięzcą w Bocuse d'Or 2023

    23 stycznia 2023 r., po dwóch dniach wspaniałej rywalizacji na wysokim poziomie, zwycięstwo Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena i jego pomocniczkę Elisabeth Madsen zamyka 19. wielki finał Bocuse d'Or. 

    2023-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

    Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji, szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

    13 października w restauracji La Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się szósta i zarazem ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Poland on Tour w Poznaniu

    Za nami piąta już kolacja z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour, która odbyła się 7 października w Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu. 

    2022-10-10
    Przeczytaj całość