Przeczytaj całość
Polak w Wielkim Finale Bocuse d'Or 2025 w Lyonie
Z wielką przyjemnością informujemy, iż szef Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland został jurorem technicznym światowego finału Bocuse d’Or 2025 w Lyonie.
W dniach 26-27 września 2021 odbędzie się finał Bocuse d’Or podczas 20. edycji targów Euroexpo w Lyonie.
Finał Bocuse d'Or zapowiada się pełen nowości i z pewnością bardziej niż kiedykolwiek nadążać będzie za społecznymi trendami w kuchni.
Ten prestiżowy konkurs jest odświeżany, aby wzmocnić swoją rolę jako laboratorium doskonałości i zainspirować przyszłe restauracje.
HOŁD DLA INICJATYW SZEFA KUCHNI
Wyjątkowy kontekst, w którym sektor usług gastronomicznych działa od ponad roku, skłonił szefów kuchni do dostosowania się i przyjęcia bezprecedensowych inicjatyw opartych na solidarności. Bocuse d'Or składa im hołd w edycji z 2021 roku.
W ramach swojego społecznego i środowiskowego podejścia Bocuse d'Or stworzyło nagrodę Bocuse d'Or Social Commitment Award. Ta nowa nagroda, opracowana we współpracy ze stowarzyszeniem Bocuse d'Or Winners, podkreśla zaangażowanie społeczne zespołu w obszarach związanych z żywnością, takich jak: pomoc żywnościowa, dystrybucja posiłków, walka z marnotrawieniem żywności, zrównoważone rolnictwo, edukacja, szkolenia itp.
WOŁOWINA I NA WYNOS
Tematem głównym na PLATERZE, we współpracy z wołowiną Label Rouge, będzie gorące danie na bazie całej wołowiny, prezentowane po raz pierwszy na takim samym platerze dla wszystkich kandydatów, sfinansowane przez organizację konkursu i zaprojektowane przez partnera De Buyer.
Nawiązując do nowych sposobów cateringu, które pojawiły się podczas pandemii, Bocuse d'Or wprowadza motyw „na wynos” zamiast motywu talerza.
Kandydaci będą musieli stworzyć menu na wynos, składające się z 3 dań (przystawka, danie główne, deser) i tego samego produktu sezonowego: pomidora. Wszystko to zostanie przedstawione w pudełku opracowanym przez samych kandydatów przy użyciu materiałów pochodzenia roślinnego, które musi być wielokrotnego użytku.
24 DRUŻYNY W KONKURSIE:
- Europa: Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Węgry, Islandia, Włochy, Norwegia, Szwecja, Szwajcaria
- Azja i Pacyfik: Indonezja, Japonia, Singapur, Korea Południowa, Tajlandia
- Afryka: Maroko i Tunezja
- Ameryki: Chile, Kolumbia, Kostaryka, Ekwador, Urugwaj
- Dzikie karty: Nowa Zelandia i Rosja
Przeczytaj całość
Z wielką przyjemnością informujemy, iż szef Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland został jurorem technicznym światowego finału Bocuse d’Or 2025 w Lyonie.
Przeczytaj całość
Z końcem listopada zakończył się cykl ogólnopolskich kolacji Bocuse d'Or Poland ON TOUR 2024.
Przeczytaj całość
22 czerwca w sopockiej restauracji White Marlin odbyła się druga w tym roku kolacja Bocuse d’Or Poland ON TOUR.
Przeczytaj całość
Ponownie duński kandydat, tym razem Sebastian Holberg Svendsgaard stanął na najwyższym stopniu podium w Trondheim 2024 roku