Wielki Finał Bocuse d'Or 2021

2021-03-29

W dniach 26-27 września 2021 odbędzie się finał Bocuse d’Or podczas 20. edycji targów Euroexpo w Lyonie. 
Finał Bocuse d'Or zapowiada się pełen nowości i z pewnością bardziej niż kiedykolwiek nadążać będzie za społecznymi trendami w kuchni.

Ten prestiżowy konkurs jest odświeżany, aby wzmocnić swoją rolę jako laboratorium doskonałości i zainspirować przyszłe restauracje. 

HOŁD DLA INICJATYW SZEFA KUCHNI
Wyjątkowy kontekst, w którym sektor usług gastronomicznych działa od ponad roku, skłonił szefów kuchni do dostosowania się i przyjęcia bezprecedensowych inicjatyw opartych na solidarności. Bocuse d'Or składa im hołd w edycji z 2021 roku.

W ramach swojego społecznego i środowiskowego podejścia Bocuse d'Or stworzyło nagrodę Bocuse d'Or Social Commitment Award. Ta nowa nagroda, opracowana we współpracy ze stowarzyszeniem Bocuse d'Or Winners, podkreśla zaangażowanie społeczne zespołu w obszarach związanych z żywnością, takich jak: pomoc żywnościowa, dystrybucja posiłków, walka z marnotrawieniem żywności, zrównoważone rolnictwo, edukacja, szkolenia itp. 

WOŁOWINA I NA WYNOS
Tematem głównym na PLATERZE, we współpracy z wołowiną Label Rouge, będzie gorące danie na bazie całej wołowiny, prezentowane po raz pierwszy na takim samym platerze dla wszystkich kandydatów, sfinansowane przez organizację konkursu i zaprojektowane przez partnera De Buyer.

Nawiązując do nowych sposobów cateringu, które pojawiły się podczas pandemii, Bocuse d'Or wprowadza motyw „na wynos” zamiast motywu talerza.

Kandydaci będą musieli stworzyć menu na wynos, składające się z 3 dań (przystawka, danie główne, deser) i tego samego produktu sezonowego: pomidora. Wszystko to zostanie przedstawione w pudełku opracowanym przez samych kandydatów przy użyciu materiałów pochodzenia roślinnego, które musi być wielokrotnego użytku.

24 DRUŻYNY W KONKURSIE:
- Europa: 
Dania, Estonia, Finlandia, Francja, Węgry, Islandia, Włochy, Norwegia, Szwecja, Szwajcaria
- Azja i Pacyfik: Indonezja, Japonia, Singapur, Korea Południowa, Tajlandia
- Afryka: Maroko i Tunezja
- Ameryki: Chile, Kolumbia, Kostaryka, Ekwador, Urugwaj
- Dzikie karty: Nowa Zelandia i Rosja

 

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Bocuse d’Or Poland on Tour - jeszcze trzy kolacje

    Już dzisiaj zachęcamy wszystkich fanów marki Bocuse d’Or, a tym samym miłośników dobrej kuchni do udziału w kolejnych kolacjach z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour, które odbędą się niebawem.

    2022-09-20
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Kolejne kolacje Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

    Za nami już trzy kolacje z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour.

    2022-09-19
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    MOWI partnerem Bocuse d’Or Poland on Tour

    Największy na świecie producent łososia, MOWI został Partnerem wspierającym Bocuse d’Or Poland on Tour. 

    2022-09-05
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Jesień z Bocuse d'Or on Tour

    Bocuse d’Or Poland On Tour z pewnością będzie doskonałą okazją do obcowania nie tylko ze świetną kuchnią, polskimi produktami, ale i znakomitymi szefami kuchni, którzy poprowadzą Gości przez wyjątkowo wyrafinowane smaki. 

    2022-08-19
    Przeczytaj całość