Team Poland na ostatniej prostej przed europejską rozgrywką w Budapeszcie

2022-03-08

Mamy świadomość otaczającej nas rzeczywistości, jesteśmy solidarni z Ukrainą i pomagamy, każdy z nas na swój sposób, ale nie zapominajmy, że Jakub Kasprzak właśnie walczy o swoje marzenia – awans do Wielkiego Finału Bocuse d’Or w Lyonie. Tylko miejsce w pierwszej dziesiątce w Budapeszcie będzie dla naszego kandydata spełnieniem.  Pozostały zaledwie dwa tygodnie do półfinałowej rozgrywki Bocuse d’Or Europe 2022, w której do rywalizacji stanie 18 państw a wśród nich reprezentant Polski. 

Pozostały najtrudniejsze 14 dni. Nasza kulinarna prezentacja jest już w pełni skomponowana, teraz tylko doprecyzowywane są drobne szczegóły oraz tzw. czasówka. Zatem przed Jakubem i jego zespołem mordercze treningi, które mogą odbywać się komfortowo, bez zakłóceń i profesjonalnie dzięki uprzejmości Unilever Food Solutions, w którego pomieszczeniach został odwzorowany box konkursowy. 

Zbudowana pod wymiar kuchnia została wyposażona w sprzęty najwyższej jakości przez Partnerów: Plastmet, Hendi, Unox, Gastro Magic Service. W zmywaniu wspiera nas niezawodna firma MEIKO Polska, co jak wiemy bardzo ułatwia pracę na kuchni. O wygodne i ładnie prezentujące się bluzy kucharskie, fartuchy i bezrękawniki zadbała firma ChemaN.

Nie zapominamy o pozostałych firmach partnerskich,które równie mocno wspierają naszą drużynę w przygotowaniach i bez których to wszystko nie byłoby możliwe (Churchill, Kaiser Caviar, Aquanet, Fine Dine, Poland Tastes Good, KOWR, Polska Organizacja Turystyczna).

Przypominamy, że już 23 marca w Budapeszcie nasz kandydat będzie miał do przygotowania dwa dania w 14 porcjach: jedno – serwowane wyłącznie na talerzu, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie mięsne zaprezentowane na platerze i wydane po 5 godzinach i 35 minutach.

Produkty obowiązkowe do przygotowania dania na talerzu to: trzy rodzaje ziemniaków (coronada, anuszka, medison) zaś tematami obowiązkowymi dania na platerze są: comber i udziec z sarny oraz kacza wątróbka, które mają być podane w akompaniamencie dwóch dowolnych dodatków oraz jednego przygotowanego na bazie kwaśnej śmietany i serka wiejskiego. Świeżą sarninę do treningów zapewnia naszemu zespołowi firma HORECA Las Kalisz.

Jesteśmy już na ostatniej prostej w drodze do Budapesztu. Emocje są ogromne, oczekiwania duże, dlatego teraz potrzeba spokoju i mentalnego wsparcia. Zrobiliśmy wszystko co w naszej mocy, aby Kuba mógł się dobrze przygotować do startu. W tym roku tego czasu było dużo mniej z uwagi na marcowy termin selekcji europejskiej. Jestem jednak przekonany, że ciężka praca, którą wszyscy włożyliśmy w te przygotowania przyniosą zamierzony efekt – powiedział Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d’Or Polska.

Bocuse d’Or Europe 2022 odbędzie się w dniach 23-24 marca w Budapeszcie podczas targów Sirha Hungexpo. Honorowym Przewodniczącym europejskiej selekcji będzie Ana Rošsłoweńska szefowa kuchni, posiadaczka dwóch gwiazdek Michelin.
Ta europejska edycja Bocuse d’Or z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń. Zapowiada się zatem wspaniałe kulinarne widowisko na najwyższym światowym poziomie. 

Bądźcie z nami 23 marca! Wspierajcie Team Poland na miejscu oraz podczas transmisji online w internecie!

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Bocuse d’Or Poland ON TOUR vol. 2

    22 czerwca w sopockiej restauracji White Marlin odbyła się druga w tym roku kolacja Bocuse d’Or Poland ON TOUR.

    2024-06-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Dania zwycięzcą Bocuse d’Or Europe 2024

    Ponownie duński kandydat, tym razem Sebastian Holberg Svendsgaard stanął na najwyższym stopniu podium w Trondheim 2024 roku

    2024-03-22
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    KOWR Partnerem Team Poland 2024

    Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa został ponownie Partnerem Team Poland.

    2024-03-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polska Organizacja Turystyczna Partnerem Team Poland 2024

    Z przyjemnością informujemy, że Polska Organizacja Turystyczna ponownie została Partnerem Team Poland 

    2024-03-01
    Przeczytaj całość