Polak w europejskiej rozgrywce Bocuse d’Or

2020-02-17

Z nieskrywaną radością informujemy, iż Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 28-29 maja w Tallinie.

To niewątpliwie wspaniała wiadomość i wielki dzień dla polskiej gastronomii. Po raz kolejny nasz kandydat ma możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej. 

Dla Jakuba to kolejny wielki krok do spełnienie zawodowego marzenia. Kilka lat temu szkolił się w Instytucie Paula Bocuse w Lyonie a dzisiaj pod okiem mentorów trenuje by jak najlepiej wypaść w Estonii. Jesteśmy przekonani, że Kuba wspierany przez Patryka Paczkowskiego (commis) zrobi co w jego mocy by znaleźć się w wymarzonej dziesiątce, która da mu awans do Wielkiego Finału w Lyonie. 

W przygotowaniach naszego kandydata bierze udział cały sztab ludzi, zaś w ścisłym gronie Team Poland znajdują się:
- Jakub Kasprzak – candidate
- Patryk Paczkowski – commis
- Adam Chrząstowski – President /Jury member
- Tomasz Purol – official coach
- Dominik Brodziak– technical coach
- Dorota Karwacka – promotion team manager

W ciągu dwóch dni konkursowych w Tallinie zaprezentuje się 20 krajów według następującej kolejności:

Po raz pierwszy w historii konkursu, Bocuse d’Or Europe odbędzie się w północno-wschodniej Europie. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji, Węgrzech i Włoszech przyszedł czas na Estonię, która pod koniec maja będzie gościła kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d’Or.
To wydarzenie będzie ostatnim krokiem dla wszystkich zawodników przed Wielkim Finałem, który odbędzie się w dniach 26 - 27 stycznia 2021 roku w Lyonie.

Produkty z Estonii

Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno vege – serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu vege.
Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze:
- przepiórka przygotowana wraz z wątrobą i sercem (przygotowanie i interpretacja tematu są dowolne) 
- jajko przepiórcze

Poza obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał wykonać dwa sosy, co najmniej trzy dodatki oraz wpleść w danie coś od siebie, tzn. użyć składnik pokazujący wpływ tradycji kulinarnej swojego kraju (mogą to być zapachy, smaki, produkty, przyprawy itp.).

Przygotowania do europejskiego etapu konkursu Bocuse d’Or to naprawdę poważna sprawa. Wymaga to wielu wyrzeczeń, potu, łez, niezliczonej ilości treningów i naprawdę mnóstwo czasu by przygotować się na dobrym poziomie. Trenujemy praktycznie codziennie po kilka godzin i mam nadzieję, że to przyniesie zamierzone efekty– powiedział Tomasz Purol, oficjalny trener Team Poland.

Ta najbliższa europejska edycja konkursu z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach doskonałość i kreatywność na cześć Szefa Stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse.

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Dania zwycięzcą w Bocuse d'Or 2023

    23 stycznia 2023 r., po dwóch dniach wspaniałej rywalizacji na wysokim poziomie, zwycięstwo Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena i jego pomocniczkę Elisabeth Madsen zamyka 19. wielki finał Bocuse d'Or. 

    2023-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

    Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji, szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

    13 października w restauracji La Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się szósta i zarazem ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Poland on Tour w Poznaniu

    Za nami piąta już kolacja z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour, która odbyła się 7 października w Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu. 

    2022-10-10
    Przeczytaj całość