OSSKiC zrzesza kucharzy w całej Polsce. Wśród członków znajdują się wybitni szefowie kuchni i autorytety branży gastronomicznej.
Stowarzyszenie ma na celu rozwijanie i propagowanie sztuki kulinarnej poprzez organizowanie i przeprowadzanie pokazów, wystaw i konkursów zarówno dla profesjonalistów jak i młodych adeptów sztuki kulinarnej.
Kolejnym celem jest kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych i cukierniczych zarówno w Polsce jak i poza jej granicami.
Bardzo ważnym elementem codziennych działań stowarzyszenia jest współpraca ze szkołami gastronomicznymi. To waśnie tutaj członkowie OSSKiC mają możliwość wspierać młodzież w samodoskonaleniu i pokazywać drogę do bycia jak najlepszym kucharzem czy cukiernikiem.
Ponadto Stowarzyszenie dba o popularyzację wiedzy i podnoszenie kwalifikacji zawodowych kucharzy i cukierników oraz zwraca baczną uwagę na kształtowanie etyki społecznej i zawodowej swoich członków.