OSSKiC zostało Partnerem Merytorycznym Finału Polskich Eliminacji – Bocuse d’Or Poland 2018.

2017-10-31

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni jest największym stowarzyszeniem kucharzy i cukierników w Polsce. Jako jedyne w kraju jest członkiem Światowego Stowarzyszenia Związków Kucharzy (WACS).

OSSKiC zrzesza kucharzy w całej Polsce. Wśród członków znajdują się wybitni szefowie kuchni i autorytety branży gastronomicznej.

Stowarzyszenie ma na celu rozwijanie i propagowanie sztuki kulinarnej poprzez organizowanie i przeprowadzanie pokazów, wystaw i konkursów zarówno dla profesjonalistów jak i młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Kolejnym celem jest kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych i cukierniczych zarówno w Polsce jak i poza jej granicami.

Bardzo ważnym elementem codziennych działań stowarzyszenia jest współpraca ze szkołami gastronomicznymi. To waśnie tutaj członkowie OSSKiC mają możliwość wspierać młodzież w samodoskonaleniu i pokazywać drogę do bycia jak najlepszym kucharzem czy cukiernikiem.

Ponadto Stowarzyszenie dba o popularyzację wiedzy i podnoszenie kwalifikacji zawodowych kucharzy i cukierników oraz zwraca baczną uwagę na kształtowanie etyki społecznej i zawodowej swoich członków.

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Kolejny krok Bocuse d’Or Team Poland do Tallina!

    Poza ścisłym gronem, które pracuje z naszym kandydatem i jego pomocnikiem, w tym roku Akademia Bocuse d’Or Poland zaprosiła wielu znakomitych szefów kuchni, wybitne autorytety w branży gastronomicznej, którzy jako Chefs Patrons chętnie wspierają radą i doświadczeniem Jakuba podczas treningów. 

    2020-07-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Nowy termin Bocuse d'Or Europe 2020

    Sytuacja na świecie przechodzi obecnie w krytyczny etap, której przyczyna jest koronawirus Covid -19. Większość krajów boryka się z planami zamknięcia i restrykcji niektóre z nich zamykają granice.

    2020-03-25
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polak w europejskiej rozgrywce Bocuse d’Or

    Z nieskrywaną radością informujemy, iż Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 28-29 maja w Tallinie.

    2020-02-17
    Przeczytaj całość