OSSKiC zostało Partnerem Merytorycznym Finału Polskich Eliminacji – Bocuse d’Or Poland 2018.

2017-10-31

Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni jest największym stowarzyszeniem kucharzy i cukierników w Polsce. Jako jedyne w kraju jest członkiem Światowego Stowarzyszenia Związków Kucharzy (WACS).

OSSKiC zrzesza kucharzy w całej Polsce. Wśród członków znajdują się wybitni szefowie kuchni i autorytety branży gastronomicznej.

Stowarzyszenie ma na celu rozwijanie i propagowanie sztuki kulinarnej poprzez organizowanie i przeprowadzanie pokazów, wystaw i konkursów zarówno dla profesjonalistów jak i młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Kolejnym celem jest kultywowanie narodowych i regionalnych tradycji kulinarnych i cukierniczych zarówno w Polsce jak i poza jej granicami.

Bardzo ważnym elementem codziennych działań stowarzyszenia jest współpraca ze szkołami gastronomicznymi. To waśnie tutaj członkowie OSSKiC mają możliwość wspierać młodzież w samodoskonaleniu i pokazywać drogę do bycia jak najlepszym kucharzem czy cukiernikiem.

Ponadto Stowarzyszenie dba o popularyzację wiedzy i podnoszenie kwalifikacji zawodowych kucharzy i cukierników oraz zwraca baczną uwagę na kształtowanie etyki społecznej i zawodowej swoich członków.

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Dania zwycięzcą w Bocuse d'Or 2023

    23 stycznia 2023 r., po dwóch dniach wspaniałej rywalizacji na wysokim poziomie, zwycięstwo Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena i jego pomocniczkę Elisabeth Madsen zamyka 19. wielki finał Bocuse d'Or. 

    2023-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

    Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji, szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

    13 października w restauracji La Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się szósta i zarazem ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Poland on Tour w Poznaniu

    Za nami piąta już kolacja z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour, która odbyła się 7 października w Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu. 

    2022-10-10
    Przeczytaj całość