Jury Bocuse d'Or Poland 2019 - odkrywamy pierwsze karty!

2019-11-12

Pozostało zaledwie 10 dni do finału krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2019. Dlatego już dziś z nieskrywaną dumą informujemy, iż w jury stanowisko Honorowego Przewodniczącego konkursu obejmą szefowie: Kurt Scheller oraz Emmanuel Renaut
A wszystko rozgrywać się będzie pod czujnym okiem Adama Chrząstowskiego, Head Chefa Akademii Bocuse d’Or Poland.

Z pewnością Kurta Schellera nie trzeba nikomu przedstawiać. To przede wszystkim wielki autorytet i dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej o ogromnej wiedzy i bogatym doświadczeniu. Zarażony pasją do gotowania rozpoczął swoją podróż kulinarną, która z powodzeniem trwa do dzisiaj.Pojawienie się Kurta Schellera w Polsce niespełna 30 lat temu z pewnością miało ogromny wpływ na oblicze i kształt obecnej gastronomii w naszym kraju.
Emmanuel Renaut jest jednym z najlepszych szefów kuchni na świecie. W rankingu 100 Best Chefs in the World według Le Chef w 2019 roku zajął zaszczytne siódme miejsce. Posiadacz trzech gwiazdek Michelin (Flocons del Sel*** we Francji) jest nie tylko świetnym szefem kuchni, ale przede wszystkim ciekawym, skromnym człowiekiem, który od najmłodszych lat z determinacją dąży do celu.
Ponadto w jury zasiądzie Philippe Mille oraz sam prezydent Bocuse d’Or Winners Philip Tessier. 
Philippe Mille
jest jednym z najbardziej dyskretnych szefów kuchni swojego pokolenia, ale którego awans na szczyt był najbardziej spektakularny! Brązowy medalista Bocuse d’Or w 2009 roku, posiadacz dwóch gwiazdek Michelin i tytułu MOF (Meilleur Ouvrier de France).
Philip Tessier to licznie nagradzany szef kuchni, autor książki Chaising Bocuse, trener, kulinarny partner i innowator. Był pierwszym szefem kuchni, który doprowadził USA na podium Bocuse d’Or. To zwycięstwo z pewnością dało mu wielką radość, ale nie sprawiło, że stracił głowę. W życiu Philipa jest dużo miejsca na inne rzeczy. Jego nienasycona ciekawość sprawia, że nieustannie stara się ją zaspokoić. Cały czas uczy się nowych rzeczy, jest otwarty, współpracuje z najlepszymi, aby wzbogacać swoją wiedzę na temat zawodu, który stara się pielęgnować.

Niebawem podamy kolejne wielkie nazwiska!

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Poland 2021 - ruszyły zgłoszenia!

    Z nieskrywaną radością mamy przyjemność ogłosić, iż przygotowania do krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2021 ruszyły pełną parą!

    2021-06-21
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Nowy członek w Komitecie Wykonawczym 

    Michał Markowicz został powołany do Komitetu Wykonawczego przy organizacji najbliższej selekcji Bocuse d’Or Poland 2021/2022.

    2021-04-06
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Wielki Finał Bocuse d'Or 2021

    W dniach 26-27 września 2021 odbędzie się finał Bocuse d’Or podczas 20. edycji targów Euroexpo w Lyonie.

     

    2021-03-29
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Europe 2020 za nami!

    Ogromne emocje za nami. I chociaż nasi reprezentanci nie awansowali do Wielkiego Finału w Lyonie to bez wątpienia dali nam powód do dumy ze swojego występu w Europie wśród najlepszych szefów kuchni Starego Kontynentu. 

    2020-10-17
    Przeczytaj całość