Jury Bocuse d'Or Poland 2019 - odkrywamy pierwsze karty!

2019-11-12

Pozostało zaledwie 10 dni do finału krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2019. Dlatego już dziś z nieskrywaną dumą informujemy, iż w jury stanowisko Honorowego Przewodniczącego konkursu obejmą szefowie: Kurt Scheller oraz Emmanuel Renaut
A wszystko rozgrywać się będzie pod czujnym okiem Adama Chrząstowskiego, Head Chefa Akademii Bocuse d’Or Poland.

Z pewnością Kurta Schellera nie trzeba nikomu przedstawiać. To przede wszystkim wielki autorytet i dyplomowany mistrz sztuki kulinarnej o ogromnej wiedzy i bogatym doświadczeniu. Zarażony pasją do gotowania rozpoczął swoją podróż kulinarną, która z powodzeniem trwa do dzisiaj.Pojawienie się Kurta Schellera w Polsce niespełna 30 lat temu z pewnością miało ogromny wpływ na oblicze i kształt obecnej gastronomii w naszym kraju.
Emmanuel Renaut jest jednym z najlepszych szefów kuchni na świecie. W rankingu 100 Best Chefs in the World według Le Chef w 2019 roku zajął zaszczytne siódme miejsce. Posiadacz trzech gwiazdek Michelin (Flocons del Sel*** we Francji) jest nie tylko świetnym szefem kuchni, ale przede wszystkim ciekawym, skromnym człowiekiem, który od najmłodszych lat z determinacją dąży do celu.
Ponadto w jury zasiądzie Philippe Mille oraz sam prezydent Bocuse d’Or Winners Philip Tessier. 
Philippe Mille
jest jednym z najbardziej dyskretnych szefów kuchni swojego pokolenia, ale którego awans na szczyt był najbardziej spektakularny! Brązowy medalista Bocuse d’Or w 2009 roku, posiadacz dwóch gwiazdek Michelin i tytułu MOF (Meilleur Ouvrier de France).
Philip Tessier to licznie nagradzany szef kuchni, autor książki Chaising Bocuse, trener, kulinarny partner i innowator. Był pierwszym szefem kuchni, który doprowadził USA na podium Bocuse d’Or. To zwycięstwo z pewnością dało mu wielką radość, ale nie sprawiło, że stracił głowę. W życiu Philipa jest dużo miejsca na inne rzeczy. Jego nienasycona ciekawość sprawia, że nieustannie stara się ją zaspokoić. Cały czas uczy się nowych rzeczy, jest otwarty, współpracuje z najlepszymi, aby wzbogacać swoją wiedzę na temat zawodu, który stara się pielęgnować.

Niebawem podamy kolejne wielkie nazwiska!

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Znamy zwycięzcę Bocuse d’Or Poland 2023!

    Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotelu Boutique Rzeszów zwyciężył w krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2023.

    2023-11-13
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Znamy nazwiska finalistów Bocuse d’Or Poland 2023

    Bocuse d’Or jest marzeniem wielu szefów kuchni na całym globie, a wygrana w międzynarodowym finale w Lyonie przepustką do wielkiego kulinarnego świata.

    2023-06-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    MOWI Poland Złotym Sponsorem

    Już oficjalnie i z wielką przyjemnością pragniemy poinformować, że firma MOWI POLAND została ZŁOTYM SPONSOREM jesiennej edycji Bocuse d’Or Poland 2023.

    2023-05-08
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Poland 2023 - ruszyły zgłoszenia!

    Już po raz czwarty Akademia Bocuse d’Or Poland pod batutą Adama Chrząstowskiego organizuje polską selekcję Bocuse d’Or. 

    2023-04-17
    Przeczytaj całość