Jakub Kasprzak zwyciężył w Bocuse d'Or Poland 2021

2021-11-05

4 listopada w Krakowie odbyła się krajowa selekcja Bocuse d’Or Poland 2021.
W konkursie wzięło udział pięciu kandydatów: Łukasz Cichy z Krakowa, Jakub Kasprzak z Poznania, Sebastian Klamka z Sandomierza, Tomasz Łagowski z Warszawy oraz Kamil Tłuczek z Rzeszowa.

W ciągu 5 godzin 35 minut kandydaci musieli przygotować dwa dania każde w 15 porcjach. Pierwsze danie serwowane wyłącznie na talerzu należało przygotować z bałtyckiego śledzia, polskiego jabłka oraz śmietany 18%. Drugie danie podane na platerze skomponowane z rostbefu wołowego, ogona wołowego, pomidora malinowego i dyni.

Zwyciężył Jakub Kasprzak wspierany przez Dawida Cieślińskiego. Drugie miejsce zdobył Kamil Tłuczek i jego commis Natalia Buk. Trzecie miejsce na podium zajął Łukasz Cichyw asyście Huberta Kwiatka.

Kandydatów oceniało zacne jury degustacyjne w składzie: Adam Chrząstowski, Christophe Bacquie – Honorowy Przewodniczący Jury, Svetlana Riskova – Honorowa Przewodnicząca Jury, Davy Tissot, Michał Kuter, Tamas Szell, Orjan Johannessen, Dominik Brodziak, Krzysztof Szulborski, Kurt Scheller, Dariusz Barański oraz Przemysław Klima.

Pod względem technicznym zawodników oceniali: Jens Peter Kolbeck – Przewodniczący jury Technicznego, Marcin Filipkiewicz, Ernest Jagodziński, Tomasz Koprowski, Mariusz Pieterwas oraz Dariusz Ratuszniak.

Zmagania kandydatów obserwowała na trybunach licznie zgromadzona publiczność. Ci, którym nie udało się przybyć na konkurs, mieli możliwość oglądać relację online w internecie. Na wydarzenie przybyły licznie media branżowe oraz regionalna telewizja.

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Dania zwycięzcą w Bocuse d'Or 2023

    23 stycznia 2023 r., po dwóch dniach wspaniałej rywalizacji na wysokim poziomie, zwycięstwo Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena i jego pomocniczkę Elisabeth Madsen zamyka 19. wielki finał Bocuse d'Or. 

    2023-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

    Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji, szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

    13 października w restauracji La Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się szósta i zarazem ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Poland on Tour w Poznaniu

    Za nami piąta już kolacja z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour, która odbyła się 7 października w Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu. 

    2022-10-10
    Przeczytaj całość