Jakub Kasprzak zwyciężył w Bocuse d'Or Poland 2021

2021-11-05

4 listopada w Krakowie odbyła się krajowa selekcja Bocuse d’Or Poland 2021.
W konkursie wzięło udział pięciu kandydatów: Łukasz Cichy z Krakowa, Jakub Kasprzak z Poznania, Sebastian Klamka z Sandomierza, Tomasz Łagowski z Warszawy oraz Kamil Tłuczek z Rzeszowa.

W ciągu 5 godzin 35 minut kandydaci musieli przygotować dwa dania każde w 15 porcjach. Pierwsze danie serwowane wyłącznie na talerzu należało przygotować z bałtyckiego śledzia, polskiego jabłka oraz śmietany 18%. Drugie danie podane na platerze skomponowane z rostbefu wołowego, ogona wołowego, pomidora malinowego i dyni.

Zwyciężył Jakub Kasprzak wspierany przez Dawida Cieślińskiego. Drugie miejsce zdobył Kamil Tłuczek i jego commis Natalia Buk. Trzecie miejsce na podium zajął Łukasz Cichyw asyście Huberta Kwiatka.

Kandydatów oceniało zacne jury degustacyjne w składzie: Adam Chrząstowski, Christophe Bacquie – Honorowy Przewodniczący Jury, Svetlana Riskova – Honorowa Przewodnicząca Jury, Davy Tissot, Michał Kuter, Tamas Szell, Orjan Johannessen, Dominik Brodziak, Krzysztof Szulborski, Kurt Scheller, Dariusz Barański oraz Przemysław Klima.

Pod względem technicznym zawodników oceniali: Jens Peter Kolbeck – Przewodniczący jury Technicznego, Marcin Filipkiewicz, Ernest Jagodziński, Tomasz Koprowski, Mariusz Pieterwas oraz Dariusz Ratuszniak.

Zmagania kandydatów obserwowała na trybunach licznie zgromadzona publiczność. Ci, którym nie udało się przybyć na konkurs, mieli możliwość oglądać relację online w internecie. Na wydarzenie przybyły licznie media branżowe oraz regionalna telewizja.

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Ruszyły przygotowania do Bocuse d’Or Poland 2025 

    Z wielką przyjemnością, pragniemy poinformować, że rozpoczęły się przygotowania do kolejnej polskiej selekcji Bocuse d'Or, największego i najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego dla profesjonalistów w Polsce i na świecie, czyli Bocuse d’Or Poland 2025. 

    2025-02-05
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Francja wygrała 20. edycję Bocuse d’Or

    27 stycznia, podczas ostatniego dnia targów Sirha w Lyonie, Francja, reprezentowana przez szefa Paula Marcona i jego pomocniczkę Camille Pigot, wygrała 20. edycję Bocuse d'Or, najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. 

    2025-01-29
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polak w Wielkim Finale Bocuse d'Or 2025 w Lyonie

    Z wielką przyjemnością informujemy, iż szef Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland został jurorem technicznym światowego finału Bocuse d’Or 2025 w Lyonie.

    2025-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Za nami druga edycja Bocuse d'Or ON TOUR 2024

    Z końcem listopada zakończył się cykl ogólnopolskich kolacji Bocuse d'Or Poland ON TOUR 2024. 

    2024-12-30
    Przeczytaj całość