Honorowy Przewodniczący Jury Bocuse d'Or Poland 2021

2021-10-20

Chef Christophe Bacquie, Hotel & Spa du Castellet 
Jeden z najbardziej rozpoznawalnych francuskich szefów kuchni, wyróżniony MOF najwyższym oznaczeniem kwalifikacji zawodowych we Francji. 

Prowadził rodzinną restaurację na Korsyce, ale postanowił przenieść się do Paryża i wtedy rozpoczęła się jego prawdziwa kariera zawodowa na szczyty francuskiej gastronomii. 

Widok jego pierwszego niebiesko-biało-czerwonego kołnierza utwierdził go w przekonaniu, że zostanie wielkim kucharzem. Rozpoczął pracę w „Prunier” pod kierownictwem szefa kuchni Gabriela Biscay: Nigdy nie znałem tak technicznego szefa kuchni, którego wiedza zawodowa była tak imponująca. W dużej mierze zawdzięczam mu z pewnością tytuł „Meilleur Ouvrier de France”, który uzyskałem kilka lat później.

 W 1997r. wrócił na Korsykę do La Villa, restauracji klasy Relais & Châteaux w Calvi,gdzie został szefem kuchni w 2000 r. i gdzie krok po kroku stwierdził sam: Musisz być wolny w swojej głowie, bez wpływów; Wszystko, czego się nauczyłeś, to mentalna biblioteka, a teraz musisz napisać własną książkę.  W 2002 roku otrzymał pierwszą gwiazdkę Michelin, a następnie drugą w 2007 roku, co nigdy nie miało miejsca na Korsyce.

 W 2009 r. pragnienie nowego wyzwania doprowadziło szefa Christophe do „Hôtel du Castellet”, wyjątkowego miejsca w sercu regionu Prowansji, gdzie dzieli zarządzanie z Aleksandrą, swoją żoną, która zarządza prestiżowym i wyrafinowanym kompleksem hotelowym. To nowe wyzwanie, które wspólnie podjęli, szybko przyniosło owoce, a „Hôtel du Castellet” 5*, miejsce Relais & Châteaux, stał się dziś obowiązkowym przystankiem w Prowansji.  Restauracja została nagrodzona dwiema gwiazdkami w 2010 roku, następnie dołączyła do Les Grandes Tables Du Monde w 2011 roku i pozyskała 4 czapki szefa kuchni od Gault i Millau. 

W 2018 roku Christophe'a Bacquié, zostaje wybrany na Szefa Roku 2018 przez magazyn Le Chef oraz zdobywa 3* Michelin Guide dla swojej restauracji które utrzymuje do dzisiaj.
W tym samym roku restauracja została nagrodzona również trofeum Gault&Millau, a w listopadzie otrzymuje 5 czapek i ocenę 19/20 od Gault&Millau France.

Najważniejsze wydarzenia w karierze Szefa Christophe Bacquie: 

 - 2019 Zdobycie drugiego miejsca w Rankingu 100 Najlepszych Szefów Kuchni na świecie podczas uroczystości zorganizowanej w ramach World Chefs Summit w Monako
 - 2019 Kawaler Legii Honorowej 
 - 2018 19/20 i 5 czapek Gault & Millau
 - Wybrany Szefem Roku 2018 przez magazyn Le Chef
 - 2018 Trophée Accueil dla restauracji gastronomicznych od Gault & Millau
 - 2018 Trzy gwiazdki Michelin – „Hôtel & Spa du Castellet”
 - 2017 Kawaler Orderu Zasługi Rolniczej
 - 2017 Wybrana Najlepsza Restauracja Hotelowa w Europie – Nagroda „Villégiature”
 - 2016 Nagrodzony „szefem kuchni roku” przez Gastronomy and Wine Trophies w Lyonie
 - 2016 Oceniony na 18,5 i 4 czapki szefa kuchni przez Gaulta i Millau
 - 2012 Nagroda dla Great Chefs od Relais & Châteaux
 - 2011 Został członkiem Wielkich Stolików na Świecie
 - 2010 Uzyskanie dwóch gwiazdek Michelin – „Hôtel & Spa du Castellet”
 - 2007 Otrzymanie dwóch gwiazdek Michelin – „Hôtel La Villa”
 - 2004 oznaka „Meilleur Ouvrier de France” – w kuchni francuskiej to najwyższy stopień zawodowy 
 - 2002 Zdobył swoją pierwszą gwiazdkę Michelin

WOW! Robi wrażenie, jest się od kogo uczyć! Po raz pierwszy w jury polskiej selekcji Bocuse d’Or, zasiądzie szef kuchni o takich osiągnięciach, a po raz drugi w randze MOF i 3* Michelin, co nie zdarza się często w polskiej gastronomii.

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Bocuse d’Or Poland on Tour - jeszcze trzy kolacje

    Już dzisiaj zachęcamy wszystkich fanów marki Bocuse d’Or, a tym samym miłośników dobrej kuchni do udziału w kolejnych kolacjach z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour, które odbędą się niebawem.

    2022-09-20
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Kolejne kolacje Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

    Za nami już trzy kolacje z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour.

    2022-09-19
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    MOWI partnerem Bocuse d’Or Poland on Tour

    Największy na świecie producent łososia, MOWI został Partnerem wspierającym Bocuse d’Or Poland on Tour. 

    2022-09-05
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Jesień z Bocuse d'Or on Tour

    Bocuse d’Or Poland On Tour z pewnością będzie doskonałą okazją do obcowania nie tylko ze świetną kuchnią, polskimi produktami, ale i znakomitymi szefami kuchni, którzy poprowadzą Gości przez wyjątkowo wyrafinowane smaki. 

    2022-08-19
    Przeczytaj całość