Przeczytaj całość
Znamy zwycięzcę Bocuse d’Or Poland 2023!
Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotelu Boutique Rzeszów zwyciężył w krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2023.
Chef Christophe Bacquie, Hotel & Spa du Castellet
Jeden z najbardziej rozpoznawalnych francuskich szefów kuchni, wyróżniony MOF najwyższym oznaczeniem kwalifikacji zawodowych we Francji.
Prowadził rodzinną restaurację na Korsyce, ale postanowił przenieść się do Paryża i wtedy rozpoczęła się jego prawdziwa kariera zawodowa na szczyty francuskiej gastronomii.
Widok jego pierwszego niebiesko-biało-czerwonego kołnierza utwierdził go w przekonaniu, że zostanie wielkim kucharzem. Rozpoczął pracę w „Prunier” pod kierownictwem szefa kuchni Gabriela Biscay: Nigdy nie znałem tak technicznego szefa kuchni, którego wiedza zawodowa była tak imponująca. W dużej mierze zawdzięczam mu z pewnością tytuł „Meilleur Ouvrier de France”, który uzyskałem kilka lat później.
W 1997r. wrócił na Korsykę do La Villa, restauracji klasy Relais & Châteaux w Calvi,gdzie został szefem kuchni w 2000 r. i gdzie krok po kroku stwierdził sam: Musisz być wolny w swojej głowie, bez wpływów; Wszystko, czego się nauczyłeś, to mentalna biblioteka, a teraz musisz napisać własną książkę. W 2002 roku otrzymał pierwszą gwiazdkę Michelin, a następnie drugą w 2007 roku, co nigdy nie miało miejsca na Korsyce.
W 2009 r. pragnienie nowego wyzwania doprowadziło szefa Christophe do „Hôtel du Castellet”, wyjątkowego miejsca w sercu regionu Prowansji, gdzie dzieli zarządzanie z Aleksandrą, swoją żoną, która zarządza prestiżowym i wyrafinowanym kompleksem hotelowym. To nowe wyzwanie, które wspólnie podjęli, szybko przyniosło owoce, a „Hôtel du Castellet” 5*, miejsce Relais & Châteaux, stał się dziś obowiązkowym przystankiem w Prowansji. Restauracja została nagrodzona dwiema gwiazdkami w 2010 roku, następnie dołączyła do Les Grandes Tables Du Monde w 2011 roku i pozyskała 4 czapki szefa kuchni od Gault i Millau.
W 2018 roku Christophe'a Bacquié, zostaje wybrany na Szefa Roku 2018 przez magazyn Le Chef oraz zdobywa 3* Michelin Guide dla swojej restauracji które utrzymuje do dzisiaj.
W tym samym roku restauracja została nagrodzona również trofeum Gault&Millau, a w listopadzie otrzymuje 5 czapek i ocenę 19/20 od Gault&Millau France.
Najważniejsze wydarzenia w karierze Szefa Christophe Bacquie:
- 2019 Zdobycie drugiego miejsca w Rankingu 100 Najlepszych Szefów Kuchni na świecie podczas uroczystości zorganizowanej w ramach World Chefs Summit w Monako
- 2019 Kawaler Legii Honorowej
- 2018 19/20 i 5 czapek Gault & Millau
- Wybrany Szefem Roku 2018 przez magazyn Le Chef
- 2018 Trophée Accueil dla restauracji gastronomicznych od Gault & Millau
- 2018 Trzy gwiazdki Michelin – „Hôtel & Spa du Castellet”
- 2017 Kawaler Orderu Zasługi Rolniczej
- 2017 Wybrana Najlepsza Restauracja Hotelowa w Europie – Nagroda „Villégiature”
- 2016 Nagrodzony „szefem kuchni roku” przez Gastronomy and Wine Trophies w Lyonie
- 2016 Oceniony na 18,5 i 4 czapki szefa kuchni przez Gaulta i Millau
- 2012 Nagroda dla Great Chefs od Relais & Châteaux
- 2011 Został członkiem Wielkich Stolików na Świecie
- 2010 Uzyskanie dwóch gwiazdek Michelin – „Hôtel & Spa du Castellet”
- 2007 Otrzymanie dwóch gwiazdek Michelin – „Hôtel La Villa”
- 2004 oznaka „Meilleur Ouvrier de France” – w kuchni francuskiej to najwyższy stopień zawodowy
- 2002 Zdobył swoją pierwszą gwiazdkę Michelin
WOW! Robi wrażenie, jest się od kogo uczyć! Po raz pierwszy w jury polskiej selekcji Bocuse d’Or, zasiądzie szef kuchni o takich osiągnięciach, a po raz drugi w randze MOF i 3* Michelin, co nie zdarza się często w polskiej gastronomii.
Przeczytaj całość
Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotelu Boutique Rzeszów zwyciężył w krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2023.
Przeczytaj całość
Bocuse d’Or jest marzeniem wielu szefów kuchni na całym globie, a wygrana w międzynarodowym finale w Lyonie przepustką do wielkiego kulinarnego świata.
Przeczytaj całość
Już oficjalnie i z wielką przyjemnością pragniemy poinformować, że firma MOWI POLAND została ZŁOTYM SPONSOREM jesiennej edycji Bocuse d’Or Poland 2023.
Przeczytaj całość
Już po raz czwarty Akademia Bocuse d’Or Poland pod batutą Adama Chrząstowskiego organizuje polską selekcję Bocuse d’Or.