Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

2019-06-25

W dniach 24 -25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się PREELIMINACJE konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski.
Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland wytypował 8 kandydatów do zmagań w Preeliminacjach.

Bocuse d’Or to bardzo rygorystyczny konkurs, wymagający od kandydatów niezwykłej precyzji, wyjątkowego smaku, zastosowania różnych technik a przede wszystkim kreatywności. Podejmując rękawicę w tym jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie kandydaci muszą być świadomi swoich możliwości i umiejętności, być zdeterminowani i gotowi na ciężką pracę by zdobyć upragnioną statuetkę. Dlatego pomimo doświadczenia szefów, podczas zmagań w preeliminacjach wyczuwało się ich spore napięcie. W końcu było o co walczyć, wejście do finałowej szóstki jest już nie lada osiągnięciem.
Zawodnicy w ciągu 40 minut mieli do wyserwowania dwa dania, każde w dwóch porcjach. Pierwsze z dań miało być wegetariańskie do przygotowania, którego można było wykorzystać nabiał (w tym jajka i produkty mleczne). Do wykonania drugiego dania - mięsnego należało użyć co najmniej dwa różne elementy polskiej wieprzowiny. Obie kompozycje na talerzu musiały zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół. 

Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni, autorytety w świecie gastronomii.

Pierwszego dnia:                                                    Drugiego dnia:
- Adam Chrząstowski                                           Andrea Camastra
- Kurt Scheller                                                       - Marcin Soból
- Łukasz Konik                                                      - Łukasz Konik
- Mariusz Pieterwas                                              - Maciej Majewski
- Konrad Birek                                                       - Patryk Dziamski

Praca jurorów jest niezwykle odpowiedzialna. Poza smakiem i wrażeniami estetycznymi ważne jest by uchwycić coś wyjątkowego w pracy danego kandydata. Z pewnością tegoroczni zawodnicy podeszli do tematu poważnie i zacne jury miało niełatwe zadanie, ale ostatecznie ogólna punktacja rozwiała wszelkie wątpliwości.
Niestety maksymalnie 6 osób mogło zakwalifikować się do finału polskich eliminacji, które odbędą się 21 listopada tego roku w Krakowie.
Do szczęśliwej szóstki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):

- Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław
- Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk-Kuchnia i ludzie, Poznań
- Jakub Kasprzak– Sezony. Restauracja i Hotel, Trzek
- Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin-Jeziorna
- Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków
- Mateusz Suliga – Hotel Uniqus Palace, Kraków

Wszystkim Kandydatom serdecznie gratulujemy!

Już niebawem podamy więcej szczegółów na temat rundy finałowej konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Partnerzy wydarzenia: Akademia Kurta Schellera, Gastro Magic Service, 123gastro, Cheman

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Kolejny krok Bocuse d’Or Team Poland do Tallina!

    Poza ścisłym gronem, które pracuje z naszym kandydatem i jego pomocnikiem, w tym roku Akademia Bocuse d’Or Poland zaprosiła wielu znakomitych szefów kuchni, wybitne autorytety w branży gastronomicznej, którzy jako Chefs Patrons chętnie wspierają radą i doświadczeniem Jakuba podczas treningów. 

    2020-07-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Nowy termin Bocuse d'Or Europe 2020

    Sytuacja na świecie przechodzi obecnie w krytyczny etap, której przyczyna jest koronawirus Covid -19. Większość krajów boryka się z planami zamknięcia i restrykcji niektóre z nich zamykają granice.

    2020-03-25
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polak w europejskiej rozgrywce Bocuse d’Or

    Z nieskrywaną radością informujemy, iż Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 28-29 maja w Tallinie.

    2020-02-17
    Przeczytaj całość