Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

2019-06-25

W dniach 24 -25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się PREELIMINACJE konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski.
Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland wytypował 8 kandydatów do zmagań w Preeliminacjach.

Bocuse d’Or to bardzo rygorystyczny konkurs, wymagający od kandydatów niezwykłej precyzji, wyjątkowego smaku, zastosowania różnych technik a przede wszystkim kreatywności. Podejmując rękawicę w tym jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie kandydaci muszą być świadomi swoich możliwości i umiejętności, być zdeterminowani i gotowi na ciężką pracę by zdobyć upragnioną statuetkę. Dlatego pomimo doświadczenia szefów, podczas zmagań w preeliminacjach wyczuwało się ich spore napięcie. W końcu było o co walczyć, wejście do finałowej szóstki jest już nie lada osiągnięciem.
Zawodnicy w ciągu 40 minut mieli do wyserwowania dwa dania, każde w dwóch porcjach. Pierwsze z dań miało być wegetariańskie do przygotowania, którego można było wykorzystać nabiał (w tym jajka i produkty mleczne). Do wykonania drugiego dania - mięsnego należało użyć co najmniej dwa różne elementy polskiej wieprzowiny. Obie kompozycje na talerzu musiały zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół. 

Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni, autorytety w świecie gastronomii.

Pierwszego dnia:                                                    Drugiego dnia:
- Adam Chrząstowski                                           Andrea Camastra
- Kurt Scheller                                                       - Marcin Soból
- Łukasz Konik                                                      - Łukasz Konik
- Mariusz Pieterwas                                              - Maciej Majewski
- Konrad Birek                                                       - Patryk Dziamski

Praca jurorów jest niezwykle odpowiedzialna. Poza smakiem i wrażeniami estetycznymi ważne jest by uchwycić coś wyjątkowego w pracy danego kandydata. Z pewnością tegoroczni zawodnicy podeszli do tematu poważnie i zacne jury miało niełatwe zadanie, ale ostatecznie ogólna punktacja rozwiała wszelkie wątpliwości.
Niestety maksymalnie 6 osób mogło zakwalifikować się do finału polskich eliminacji, które odbędą się 21 listopada tego roku w Krakowie.
Do szczęśliwej szóstki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):

- Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław
- Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk-Kuchnia i ludzie, Poznań
- Jakub Kasprzak– Sezony. Restauracja i Hotel, Trzek
- Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin-Jeziorna
- Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków
- Mateusz Suliga – Hotel Uniqus Palace, Kraków

Wszystkim Kandydatom serdecznie gratulujemy!

Już niebawem podamy więcej szczegółów na temat rundy finałowej konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Partnerzy wydarzenia: Akademia Kurta Schellera, Gastro Magic Service, 123gastro, Cheman

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Jakub Kasprzak zwyciężył w Bocuse d'Or Poland 2021

    4 listopada w Krakowie odbyła się krajowa selekcja Bocuse d’Or Poland 2021.
     

    2021-11-05
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Zwycięzca Wielkiego Finału Bocuse d’Or 2021 w Krakowie!

    Wielkimi krokami zbliża się największa polska impreza kulinarna tego roku. 

    2021-10-26
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Honorowy Przewodniczący Jury Bocuse d'Or Poland 2021

    Z wielką przyjemnością i radością przedstawiamy Honorowego Przewodniczącego Jury prosto z Francji 

    2021-10-20
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Znamy nazwiska finalistów Bcouse d'Or Poland 2021

    Preselekcja Bocuse d'Or Poland 2021 wyłoniła pięciu finalistów, którzy 4 listopada zmierzą się w największej kulinarnej rozgrywce!

    2021-09-21
    Przeczytaj całość