Finaliści Bocuse d’Or Poland 2019

2019-06-25

W dniach 24 -25 czerwca 2019 w Akademii Kurta Schellera odbyły się PREELIMINACJE konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Organizatorzy otrzymali wiele zgłoszeń od młodych szefów kuchni z całej Polski.
Po weryfikacji wniosków pod względem formalnym oraz przeanalizowaniu receptur, Komitet Wykonawczy pod przewodnictwem Adama Chrząstowskiego, Prezydenta Akademii Bocuse d’Or Poland wytypował 8 kandydatów do zmagań w Preeliminacjach.

Bocuse d’Or to bardzo rygorystyczny konkurs, wymagający od kandydatów niezwykłej precyzji, wyjątkowego smaku, zastosowania różnych technik a przede wszystkim kreatywności. Podejmując rękawicę w tym jednym z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych na świecie kandydaci muszą być świadomi swoich możliwości i umiejętności, być zdeterminowani i gotowi na ciężką pracę by zdobyć upragnioną statuetkę. Dlatego pomimo doświadczenia szefów, podczas zmagań w preeliminacjach wyczuwało się ich spore napięcie. W końcu było o co walczyć, wejście do finałowej szóstki jest już nie lada osiągnięciem.
Zawodnicy w ciągu 40 minut mieli do wyserwowania dwa dania, każde w dwóch porcjach. Pierwsze z dań miało być wegetariańskie do przygotowania, którego można było wykorzystać nabiał (w tym jajka i produkty mleczne). Do wykonania drugiego dania - mięsnego należało użyć co najmniej dwa różne elementy polskiej wieprzowiny. Obie kompozycje na talerzu musiały zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół. 

Zawodników oceniało jury, w skład którego weszli profesjonalni szefowie kuchni, autorytety w świecie gastronomii.

Pierwszego dnia:                                                    Drugiego dnia:
- Adam Chrząstowski                                           Andrea Camastra
- Kurt Scheller                                                       - Marcin Soból
- Łukasz Konik                                                      - Łukasz Konik
- Mariusz Pieterwas                                              - Maciej Majewski
- Konrad Birek                                                       - Patryk Dziamski

Praca jurorów jest niezwykle odpowiedzialna. Poza smakiem i wrażeniami estetycznymi ważne jest by uchwycić coś wyjątkowego w pracy danego kandydata. Z pewnością tegoroczni zawodnicy podeszli do tematu poważnie i zacne jury miało niełatwe zadanie, ale ostatecznie ogólna punktacja rozwiała wszelkie wątpliwości.
Niestety maksymalnie 6 osób mogło zakwalifikować się do finału polskich eliminacji, które odbędą się 21 listopada tego roku w Krakowie.
Do szczęśliwej szóstki, która zawalczy o najwyższe trofeum zakwalifikowali się (lista wg kolejności alfabetycznej):

- Łukasz Budzik – restauracja Mennicza Fusion, Wrocław
- Ernest Jagodziński – restauracja Autentyk-Kuchnia i ludzie, Poznań
- Jakub Kasprzak– Sezony. Restauracja i Hotel, Trzek
- Krzysztof Nawrocki – restauracja Karczoch, Konstancin-Jeziorna
- Michał Stężalski – restauracja Szara Gęś, Kraków
- Mateusz Suliga – Hotel Uniqus Palace, Kraków

Wszystkim Kandydatom serdecznie gratulujemy!

Już niebawem podamy więcej szczegółów na temat rundy finałowej konkursu Bocuse d’Or Poland 2019.

Partnerzy wydarzenia: Akademia Kurta Schellera, Gastro Magic Service, 123gastro, Cheman

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Dania zwycięzcą Bocuse d’Or Europe 2024

    Ponownie duński kandydat, tym razem Sebastian Holberg Svendsgaard stanął na najwyższym stopniu podium w Trondheim 2024 roku

    2024-03-22
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    KOWR Partnerem Team Poland 2024

    Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa został ponownie Partnerem Team Poland.

    2024-03-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Team Poland w drodze do Trondheim

    Przed nami kolejna edycja Bocuse d’Or Europe 2024, która będzie wielkim powrotem tej kontynentalnej selekcji na ziemie norweskie, 16 lat po pierwszym konkursie Bocuse d’Or Europe, który odbył się w Stavanger w 2008 roku. 

    2024-01-11
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Znamy zwycięzcę Bocuse d’Or Poland 2023!

    Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotelu Boutique Rzeszów zwyciężył w krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2023.

    2023-11-13
    Przeczytaj całość