Przeczytaj całość
Znamy zwycięzcę Bocuse d’Or Poland 2023!
Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotelu Boutique Rzeszów zwyciężył w krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2023.
Ogromne emocje za nami. I chociaż nasi reprezentanci nie awansowali do Wielkiego Finału w Lyonie to bez wątpienia dali nam powód do dumy ze swojego występu w Europie wśród najlepszych szefów kuchni Starego Kontynentu.
Dimitri Demjanov – Prezydent Bocuse d’Or Europe 2020 podsumowując dwudniowe zmagania powiedział – Dzisiaj wygrała światowa gastronomia.To prawda. W tym trudnym dla nas wszystkich czasie udało się zorganizować wielki konkurs a polski zespół walczył do końca, nie wycofał się w przedbiegach i dołożył wszelkich starań by zaprezentować się jak najlepiej. Tym razem zabrakło trochę szczęścia, bo umiejętności, motywacja i duch walki był obecny do końca.
Jakub Kasprzaki Patryk Paczkowski w pięknym stylu walczyli podczas europejskiej selekcji Bocuse d’Or w Saku Suurhall w Tallinie.
Warto przypomnieć, że droga do Europy nie była łatwa. Kiedy w marcu cały świat zatrzymał się na dłużej a w Polsce ogłoszono lockdown kulinarne marzenia naszego teamu stanęły pod znakiem zapytania. Majowy termin europejskiej selekcji Bocuse d’Or został zawieszony, później przesunięty na wrzesień a ostatecznie odbył się w dniach 15-16 października. Niestety koncepcje konkursowych dań musiały ulec zmianie ze względu na sezonowe składniki. Były chwile niepewności, które na szczęście szybko zostały przekute w pozytywną energię oraz siłę i motywację do działania.
Z powodu COVID-19 niezapomniane wielkie widowisko jakim jest konkurs Bocuse d’Or odbyło się bez szerszej publiczności w Saku Arena w Tallinie. Mimo to wszyscy zawodnicy byli bardzo zadowoleni i poruszeni, że spotkali się na jednym z nielicznych międzynarodowych konkursów gastronomicznych, które odbyły się w tym roku. Poziom był jak zawsze wysoki, a transmitowana na żywo relacja utrzymywała porywającą atmosferę wydarzenia sportowego, o której zawsze myślał Paul Bocuse. Ponad 300 tysięcy osób śledziło online zmagania znakomitych europejskich zespołów na całym świecie.
Należy podkreślić, że start w Bocuse d’Or Europe to wyjątkowe doświadczenie dla startujących, którzy musieli wykazać się znakomitymi umiejętnościami kulinarnymi, wyczuciem estetyki, oryginalnością i kreatywnością, aby przekonać i zwrócić uwagę jurorów.
Polacy wystąpili pierwszego dnia zmagań kulinarnych w stolicy Estonii z ostatniej, ósmej pozycji. Panowie walczyli do ostatnich minut w pełnym skupieniu przygotowując w ciągu 5 godzin i 35 minut dwa oddzielne dania, oba dla 14 osób: pierwsze to danie vege serwowane wyłącznie na talerzach i wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu - „Gotowany na parze filet z suma z dynią, lokalnymi grzybami, kalarepą, puree z selera i chrzanu oraz baby warzywami” oraz drugie danie z mięsa zaprezentowane na imponującym platerze i wydane 35 minut później a znalazła się na nim: „Przepiórka z borowikami, jajko przepiórcze confit, ziemniaki, sos tatarski, buraki z chrzanem, tartinka z jabłkami i cebulą, seler, kurki i owoce leśne”.
Oba dania prezentowały się bardzo dobrze, jak się okazało smakowo również dopełniały wizualne wrażenia. Régis Marcon, Przewodniczący Międzynarodowego Komitetu Organizacyjnego, który przybliżał publiczności każde z dań w trakcie ich degustacji, z uznaniem opowiadał o efektach wielogodzinnej pracy naszej reprezentacji.
Jesteśmy dumni z naszego zespołu i wierzymy, że dostarczą nam jeszcze wielu pozytywnych emocji. Przy okazji europejskiej selekcji udało się skupić wokół Jakuba wiele osób, które go wspierały w drodze do Tallina. W ścisłym gronie Team Poland znaleźli się: Tomasz Purol, który wystąpił w roli trenera, Adam Chrząstowski, Prezydent Akademii Bocuse d’Or, który zasiadał w zacnym gronie jurorów, Dominik Brodziak, który od początku zaangażował się w przygotowania jako drugi trener oraz Jacek Krawczyk, Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland, który odpowiada za najważniejsze kwestie, te organizacyjne i finansowe, bez których nie byłoby szans przygotować się na takim poziomie.
Miesiące przygotowań, niepewność a co za tym idzie ogromny stres, walka z własnymi słabościami, ale też całe mnóstwo pozytywnej energii i rzesza dobrych ludzi wokół z pewnością nie pójdzie na marne. Marzenie o Lyonie jest, a to dobrze, bo kiedyś z pewnością się ziści.
Jesteśmy przekonani, że Team Poland nie powiedział jeszcze ostatniego słowa. Każda partycypacja w międzynarodowych rozgrywkach jest niezwykle ważna i potrzebna polskiej gastronomii.
Zdaniem honorowej przewodniczącej Clare Smyth poziom wszystkich szefów kuchni był niezwykły. - To była niesamowicie zacięta rywalizacja. Jest tak wielu naprawdę wyjątkowych szefów kuchni i cieszę się, że jest tak doświadczone jury, ponieważ jest to bardzo odpowiedzialna praca by wykonać to właściwie- powiedziała Smyth.
Poniżej zwycięzcy Bocuse d’Or Europe 2020:
1 miejsce – Norwegia – Christian Andre Pettersen, Restaurant Studio CAP - Sandnes
2 miejsce – Dania – Ronni Vexoe Mortensen, Geranium*** - Kopenhaga
3 miejsce – Szwecja – Sebastian Gibrand, Gastronomi Sveirge
Ponadto do Wielkiego Finału w Lyonie w 2021 roku zakwalifikowały się zespoły,które wywarły największe wrażenie na sędziach: Islandia, Finlandia, Francja, Estonia, Szwajcaria, Węgry i Włochy.
Nagroda dla najlepszego pomocnika – Finlandia
Nagroda specjalna za danie na talerzu – Islandia
Nagroda specjalna za danie na platerze - Francja
Wielkie podziękowania dla Adama Chrząstowskiego, Tomasza Purola, Dominika Brodziaka, Kurta Schellera, Bartosza Petera, Jerzego Pasikowskiego, Tomasza Grabskiego i dla wielu szefów kuchni, którzy wsparli radą, doświadczeniem, dobrym i krytycznym słowem Jakuba Kasprzaka i Patryka Paczkowskiego.
Ogromne podziękowania dla Partnerów, którzy wsparli Team Poland!
Projekt plateru - Klaudia Kasprzak
Zdjęcia - Lauri Laan
Przeczytaj całość
Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotelu Boutique Rzeszów zwyciężył w krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2023.
Przeczytaj całość
Bocuse d’Or jest marzeniem wielu szefów kuchni na całym globie, a wygrana w międzynarodowym finale w Lyonie przepustką do wielkiego kulinarnego świata.
Przeczytaj całość
Już oficjalnie i z wielką przyjemnością pragniemy poinformować, że firma MOWI POLAND została ZŁOTYM SPONSOREM jesiennej edycji Bocuse d’Or Poland 2023.
Przeczytaj całość
Już po raz czwarty Akademia Bocuse d’Or Poland pod batutą Adama Chrząstowskiego organizuje polską selekcję Bocuse d’Or.