Przeczytaj całość
Bocuse d’Or Poland ON TOUR vol. 2
22 czerwca w sopockiej restauracji White Marlin odbyła się druga w tym roku kolacja Bocuse d’Or Poland ON TOUR.
Zakwalifikowanie się Polski do selekcji europejskiej było już wielkim sukcesem, bowiem po wielu latach nasz kandydat znalazł się wśród najlepszych i ponownie mógł zaprezentować się na arenie międzynarodowej w europejskiej rozgrywce tego najważniejszego na świecie konkursu kulinarnego.
Polski reprezentant Dawid Szkudlarekwspierany przez Macieja Pisarkawystąpił pierwszego dnia zmagań kulinarnych w samym sercu Piemontu i to z pierwszej pozycji. Panowie walczyli dzielnie przygotowując w ciągu 5 godzin i 35 minutdwa wyjątkowe dania, oba dla 15 osób: pierwsze „Żółtko sous-vide z pieczarkami, serem Castelmagno i majonezem szczypiorkowym”, które podali po pięciu godzinach oraz drugie danie zaprezentowane na platerze 35 minut później a znalazła się w nim: „Młoda wołowina w farszu francuskim, w otoczeniu Polskich smaków”.
Dodatkowym utrudnieniem dla wszystkich kandydatów był w tym roku tzw. Secret Ingredient, czyli tajny składnik, który został wylosowany na oficjalnej odprawie dzień przed konkursem a było to spaghetti.
W polskim zespole, który wspaniale reprezentował nasz kraj w Turynie znaleźli się również szefowie: Paweł Oszczyk, który wystąpił w roli trenera wspierając bezpośrednio przy stanowisku naszych kucharzy, Adam Chrząstowski, który zasiadał w zacnym gronie Jurorów konkursu wśród pozostałych Prezydentów z innych krajów oraz Łukasz Konik, który koordynował przygotowania wyjazdu na konkurs.
Jesteśmy dumni z naszego kandydata, nie znalazł się co prawda w pierwszej dziesiątce, ale już sam jego udział w tak wyjątkowym wydarzeniu, godne reprezentowanie Polski na arenie międzynarodowej i krzewienie polskich smaków zasługują na wielkie uznanie. Nasz team z dumnie podniesioną głową przyjął decyzję jurorów. Przed nami jeszcze wiele konkursów, w których z pewnością Polska odegra ważne miejsce. Dziś wiemy, że przed nami dużo pracy, potu i łez, ale zawsze jest warto podejmować rękawicę i walczyć do końca. Dzisiaj bogatsi o te doświadczenia wracamy do Polski by pracować dalej i wytyczać nowe cele.
Miesiące przygotowań, nieprzespanych nocy i stresujących sytuacji z pewnością nie pójdą na marne. Gdy ma się marzenia to trzeba po nie sięgać. Przed Dawidem i jego commisem Maćkiem wiele nowych wyzwań.
Panowie dziękujemy za Waszą ciężką pracę, determinację i reprezentowanie Polski w pięknym stylu oraz umacnianie pozycji polskiej gastronomii na międzynarodowej arenie kulinarnej!
Puentą i drogowskazem dla nas niech będą słowa Lea Linster, zwyciężczyni Bocuse d’Or w 1989 roku, która powiedziała: „(…) Kiedy bierzesz udział w Bocuse d’Or, niezależnie czy wygrywasz czy nie to obierasz drogę, która czyni pasję jeszcze bardziej fundamentalną częścią twojego życia a przyjemność z niej czerpiesz jeszcze wiele lat później”.
Poniżej zwycięzcy Bocuse d’Or Europe 2018:
1 miejsce– Norwegia Christian André PETTERSEN, 28 lat, Restaurant Mondo Assisted by Håvard André JOSDAL ØSTEBØ
2 miejsce– Szwecja Sebastian GIBRAND, 29 lat, Lux Restaurants
Assisted by Tommy MYLLYMÄKI
3 miejsce– Dania Kenneth TOFT-HANSEN, 36 lat, Svinkløv Badehotel
Assisted by Christian WELLENDORF KLEINERT
Ponadto do Wielkiego Finału w Lyonie w 2019 roku zakwalifikowały się zespoły z następujących krajów: Finlandia, Francja, Belgia, Szwajcaria, Węgry, Islandia, Wielka Brytania oraz Włochy, które otrzymały „dziką kartę”.
Nagroda dla najlepszego pomocnika – Curtis MULPAS z Włoch
Nagroda specjalna za danie na talerzu – Matthieu OTTO z Francji
Nagroda specjalna za danie na platerze - Ismo SIPELÄINEN z Finlandii
Bardzo dziękujemy szefowi Adamowi Chrząstowskiemu– Przewodniczącemu Akademii Bocuse d’Or Poland, za ogromne zaangażowanie i poświęcony czas. Jego wiedza i doświadczenie są nieocenione, Pawłowi Oszczykowi za treningi i wsparcie oraz Łukaszowi Konikowi za koordynację przygotowań wyjazdu do Turynu.
Serdeczne podziękowania dla Partnerów, którzy wspierają polskich kucharzy:
CHEF, Debic, Grimbergen, Gastro Magic Service, Convotherm, Charvet, Mise En Place
31 lat temu Paul Bocuse, Szef Stulecia, stworzył najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie: Bocuse d'Or. Z biegiem lat rywalizacja ujawniła największych szefów kuchni na świecie i wprowadziła na salony gastronomię wszystkich regionów świata.
Ogólna klasyfikacja:
1. Norwegia
2. Szwecja
3. Dania
4. Finlandia
5. Francja
6. Belgia
7. Szwajcaria
8. Węgry
9. Islandia
10. Wielka Brytania
11. Hiszpania
12. Włochy
13. Holandia
14. Estonia
15. Rosja
16. Polska
17. Niemcy
18. Turcja
19. Chorwacja
20. Bułgaria
W dniach 11-12 czerwca dwadzieścia najlepszych europejskich duetów kucharskich walczyło podczas Bocuse d’Or Europe 2018 w Oval Lingotto Fiere Torino o awans do Wielkiego Finału w Lyonie 2019.
Przeczytaj całość
22 czerwca w sopockiej restauracji White Marlin odbyła się druga w tym roku kolacja Bocuse d’Or Poland ON TOUR.
Przeczytaj całość
Ponownie duński kandydat, tym razem Sebastian Holberg Svendsgaard stanął na najwyższym stopniu podium w Trondheim 2024 roku
Przeczytaj całość
Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa został ponownie Partnerem Team Poland.
Przeczytaj całość
Z przyjemnością informujemy, że Polska Organizacja Turystyczna ponownie została Partnerem Team Poland