Polska gastronomia w europejskiej rozgrywce
 

2018-03-12

Mamy zaszczyt poinformować, iż Polska reprezentowana przez Dawida Szkudlarka zakwalifikowała się do europejskich finałów Bocuse d’Or w Turynie.
To wspaniała wiadomość i zarazem wielki dzień dla polskiej gastronomii. Po wielu latach nasz zawodnik będzie miał możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej.
W ciągu dwóch dni konkursowych wystąpi 20 krajów według następującej kolejności:

11 czerwca (1 dzień):                        12 czerwca (2 dzień):

  1. Polska                                          1. Rosja
  2. Belgia                                           2. Szwecja
  3. Islandia                                         3. Chorwacja
  4. Węgry                                           4. Finlandia
  5. Niemcy                                          5. Norwegia
  6. Holandia                                        6. Dania
  7. Hiszpania                                      7. Włochy
  8. Francja                                          8. Bułgaria
  9. Szwajcaria                                     9. Estonia
  10. Wielka Brytania                            10. Turcja

Po raz pierwszy w historii konkursu, Bocuse d’Or Europe odbędzie się na południu Europy. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji i Węgrzech przyszedł czas na Włochy – i region Piemont, który w czerwcu będzie gościł kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d’Or.
To wydarzenie będzie ostatnim krokiem dla wszystkich kandydatów przed Wielkim Finałem, który odbędzie się w styczniu 2019 roku w Lyonie.

Produkty z Piemontu

Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno z ryby – serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu z ryby.
Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze:
- Filet z wołowiny o rodowodzie Fassona Piemontese
- Ryż Baraggia Biellese i Vercellese (różnorodny ryż Sant’s Andrea)
- Grasica cielęca
Poza znanymi piemonckimi, obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał dodać coś od siebie (personal touch) oraz wybrany charakterystyczny składnik ze swojego kraju tzw. country heritage.

Ta najbliższa europejska edycja konkursu z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach doskonałość i kreatywność na cześć Szefa Stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse.

Mamy zaszczyt poinformować, iż Polska reprezentowana przez Dawida Szkudlarka zakwalifikowała się do europejskich finałów Bocuse d’Or w Turynie.
 

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Kolejny krok Bocuse d’Or Team Poland do Tallina!

    Poza ścisłym gronem, które pracuje z naszym kandydatem i jego pomocnikiem, w tym roku Akademia Bocuse d’Or Poland zaprosiła wielu znakomitych szefów kuchni, wybitne autorytety w branży gastronomicznej, którzy jako Chefs Patrons chętnie wspierają radą i doświadczeniem Jakuba podczas treningów. 

    2020-07-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Nowy termin Bocuse d'Or Europe 2020

    Sytuacja na świecie przechodzi obecnie w krytyczny etap, której przyczyna jest koronawirus Covid -19. Większość krajów boryka się z planami zamknięcia i restrykcji niektóre z nich zamykają granice.

    2020-03-25
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polak w europejskiej rozgrywce Bocuse d’Or

    Z nieskrywaną radością informujemy, iż Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 28-29 maja w Tallinie.

    2020-02-17
    Przeczytaj całość