Polska gastronomia w europejskiej rozgrywce
 

2018-03-12

Mamy zaszczyt poinformować, iż Polska reprezentowana przez Dawida Szkudlarka zakwalifikowała się do europejskich finałów Bocuse d’Or w Turynie.
To wspaniała wiadomość i zarazem wielki dzień dla polskiej gastronomii. Po wielu latach nasz zawodnik będzie miał możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej.
W ciągu dwóch dni konkursowych wystąpi 20 krajów według następującej kolejności:

11 czerwca (1 dzień):                        12 czerwca (2 dzień):

  1. Polska                                          1. Rosja
  2. Belgia                                           2. Szwecja
  3. Islandia                                         3. Chorwacja
  4. Węgry                                           4. Finlandia
  5. Niemcy                                          5. Norwegia
  6. Holandia                                        6. Dania
  7. Hiszpania                                      7. Włochy
  8. Francja                                          8. Bułgaria
  9. Szwajcaria                                     9. Estonia
  10. Wielka Brytania                            10. Turcja

Po raz pierwszy w historii konkursu, Bocuse d’Or Europe odbędzie się na południu Europy. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji i Węgrzech przyszedł czas na Włochy – i region Piemont, który w czerwcu będzie gościł kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d’Or.
To wydarzenie będzie ostatnim krokiem dla wszystkich kandydatów przed Wielkim Finałem, który odbędzie się w styczniu 2019 roku w Lyonie.

Produkty z Piemontu

Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno z ryby – serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu z ryby.
Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze:
- Filet z wołowiny o rodowodzie Fassona Piemontese
- Ryż Baraggia Biellese i Vercellese (różnorodny ryż Sant’s Andrea)
- Grasica cielęca
Poza znanymi piemonckimi, obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał dodać coś od siebie (personal touch) oraz wybrany charakterystyczny składnik ze swojego kraju tzw. country heritage.

Ta najbliższa europejska edycja konkursu z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach doskonałość i kreatywność na cześć Szefa Stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse.

Mamy zaszczyt poinformować, iż Polska reprezentowana przez Dawida Szkudlarka zakwalifikowała się do europejskich finałów Bocuse d’Or w Turynie.
 

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Dania zwycięzcą Bocuse d’Or Europe 2024

    Ponownie duński kandydat, tym razem Sebastian Holberg Svendsgaard stanął na najwyższym stopniu podium w Trondheim 2024 roku

    2024-03-22
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    KOWR Partnerem Team Poland 2024

    Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa został ponownie Partnerem Team Poland.

    2024-03-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polska Organizacja Turystyczna Partnerem Team Poland 2024

    Z przyjemnością informujemy, że Polska Organizacja Turystyczna ponownie została Partnerem Team Poland 

    2024-03-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Team Poland w drodze do Trondheim

    Przed nami kolejna edycja Bocuse d’Or Europe 2024, która będzie wielkim powrotem tej kontynentalnej selekcji na ziemie norweskie, 16 lat po pierwszym konkursie Bocuse d’Or Europe, który odbył się w Stavanger w 2008 roku. 

    2024-01-11
    Przeczytaj całość