Polska gastronomia w europejskiej rozgrywce
 

2018-03-12

Mamy zaszczyt poinformować, iż Polska reprezentowana przez Dawida Szkudlarka zakwalifikowała się do europejskich finałów Bocuse d’Or w Turynie.
To wspaniała wiadomość i zarazem wielki dzień dla polskiej gastronomii. Po wielu latach nasz zawodnik będzie miał możliwość zaprezentowania się na międzynarodowej scenie kulinarnej.
W ciągu dwóch dni konkursowych wystąpi 20 krajów według następującej kolejności:

11 czerwca (1 dzień):                        12 czerwca (2 dzień):

  1. Polska                                          1. Rosja
  2. Belgia                                           2. Szwecja
  3. Islandia                                         3. Chorwacja
  4. Węgry                                           4. Finlandia
  5. Niemcy                                          5. Norwegia
  6. Holandia                                        6. Dania
  7. Hiszpania                                      7. Włochy
  8. Francja                                          8. Bułgaria
  9. Szwajcaria                                     9. Estonia
  10. Wielka Brytania                            10. Turcja

Po raz pierwszy w historii konkursu, Bocuse d’Or Europe odbędzie się na południu Europy. Po Norwegii, Szwajcarii, Belgii, Szwecji i Węgrzech przyszedł czas na Włochy – i region Piemont, który w czerwcu będzie gościł kandydatów biorących udział w kontynentalnej rozgrywce Bocuse d’Or.
To wydarzenie będzie ostatnim krokiem dla wszystkich kandydatów przed Wielkim Finałem, który odbędzie się w styczniu 2019 roku w Lyonie.

Produkty z Piemontu

Kandydaci będą mieli do przygotowania dwa dania: jedno z ryby – serwowane dla czternastu osób i podane wyłącznie na talerzach, wydane po 5 godzinach od rozpoczęcia konkursu oraz drugie danie z mięsa – serwowane dla czternastu osób na platerze i wydane 35 minut po daniu z ryby.
Na obecną chwilę znamy tylko produkty obowiązkowe do przygotowania dania na platerze:
- Filet z wołowiny o rodowodzie Fassona Piemontese
- Ryż Baraggia Biellese i Vercellese (różnorodny ryż Sant’s Andrea)
- Grasica cielęca
Poza znanymi piemonckimi, obowiązkowymi produktami każdy z kandydatów będzie musiał dodać coś od siebie (personal touch) oraz wybrany charakterystyczny składnik ze swojego kraju tzw. country heritage.

Ta najbliższa europejska edycja konkursu z pewnością będzie pełna emocji i wzruszeń, zarówno kandydaci i ich drużyny oraz członkowie jury będą świętować w tych dniach doskonałość i kreatywność na cześć Szefa Stulecia i założyciela konkursu Paula Bocuse.

Mamy zaszczyt poinformować, iż Polska reprezentowana przez Dawida Szkudlarka zakwalifikowała się do europejskich finałów Bocuse d’Or w Turynie.
 

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Dania zwycięzcą w Bocuse d'Or 2023

    23 stycznia 2023 r., po dwóch dniach wspaniałej rywalizacji na wysokim poziomie, zwycięstwo Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena i jego pomocniczkę Elisabeth Madsen zamyka 19. wielki finał Bocuse d'Or. 

    2023-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

    Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji, szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

    13 października w restauracji La Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się szósta i zarazem ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Poland on Tour w Poznaniu

    Za nami piąta już kolacja z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour, która odbyła się 7 października w Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu. 

    2022-10-10
    Przeczytaj całość