Paul Bocuse nie żyje, gastronomia w żałobie

2018-01-21

20 stycznia 2018 roku w Collonges, pomysłodawca naszego konkursu odszedł, po długim i niesamowitym życiu.

W 1987 r. Paul Bocuse był szefem kuchni odznaczonej 3 gwiazdkami Michelin od 22 lat. W wieku 61 lat zrewolucjonizował francuską kuchnię i wyprowadził szefów kuchni z kuchni, aby postawić ich przed swoimi klientami.
W tym samym roku został odznaczony przez Jacquesa Chiraca Medalem Oficerskim Legii Honorowej.

Mógł odpocząć trochę, ale pan Paul, ten geniusz z Lyonu, wpadł na pewien pomysł: stworzył międzynarodowy konkurs, który byłby wyrazem rygoru, wiedzy i doskonałości. Wzorując się na wydarzeniach sportowych, wyobrażał sobie prawdziwy show wokół kuchni i szefów kuchni. Wtedy właśnie narodził się najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie - Bocuse d'Or!

W ciągu 30 lat, odbyło się wiele krajowych eliminacji w ponad 60 krajach, ekscytujących selekcji kontynentalnych i wielkich finałów w centrum targów SIRHA, które odbywają się co dwa lata. Po tylu latach wydarzenie stało się legendarne. Dziś Bocuse d'Or to znacznie więcej niż konkurs, to ostateczna konsekracja dla wielu szefów kuchni na całym świecie.

Jak chciał Paul Bocuse, konkurs jest wyrazem modernizmu i ujawnia najlepsze talenty na świecie. Wizjoner, awangarda, jest ambasadorem światowego dziedzictwa kulinarnego bardziej żywy niż kiedykolwiek, połączony z nowymi pokoleniami, dla których gotowanie stało się powszechne.

Z biegiem lat Bocuse d'Or stał się najbardziej prestiżowym konkursem na świecie. Ale to przede wszystkim wspaniała ludzka przygoda, która stworzyła wyjątkową społeczność liderów na całym świecie. Rodzina Bocuse d'Or jest teraz osierocona, ale wykona pracę Paula Bocuse'a z energią i hojnością swojego ojca i mentora.

Au revoir Monsieur Paul i dziękujemy!

Paul Bocuse nie żyje, gasronomia w żałobie

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Kolejny krok Bocuse d’Or Team Poland do Tallina!

    Poza ścisłym gronem, które pracuje z naszym kandydatem i jego pomocnikiem, w tym roku Akademia Bocuse d’Or Poland zaprosiła wielu znakomitych szefów kuchni, wybitne autorytety w branży gastronomicznej, którzy jako Chefs Patrons chętnie wspierają radą i doświadczeniem Jakuba podczas treningów. 

    2020-07-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Nowy termin Bocuse d'Or Europe 2020

    Sytuacja na świecie przechodzi obecnie w krytyczny etap, której przyczyna jest koronawirus Covid -19. Większość krajów boryka się z planami zamknięcia i restrykcji niektóre z nich zamykają granice.

    2020-03-25
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polak w europejskiej rozgrywce Bocuse d’Or

    Z nieskrywaną radością informujemy, iż Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 28-29 maja w Tallinie.

    2020-02-17
    Przeczytaj całość