Paul Bocuse nie żyje, gastronomia w żałobie

2018-01-21

20 stycznia 2018 roku w Collonges, pomysłodawca naszego konkursu odszedł, po długim i niesamowitym życiu.

W 1987 r. Paul Bocuse był szefem kuchni odznaczonej 3 gwiazdkami Michelin od 22 lat. W wieku 61 lat zrewolucjonizował francuską kuchnię i wyprowadził szefów kuchni z kuchni, aby postawić ich przed swoimi klientami.
W tym samym roku został odznaczony przez Jacquesa Chiraca Medalem Oficerskim Legii Honorowej.

Mógł odpocząć trochę, ale pan Paul, ten geniusz z Lyonu, wpadł na pewien pomysł: stworzył międzynarodowy konkurs, który byłby wyrazem rygoru, wiedzy i doskonałości. Wzorując się na wydarzeniach sportowych, wyobrażał sobie prawdziwy show wokół kuchni i szefów kuchni. Wtedy właśnie narodził się najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie - Bocuse d'Or!

W ciągu 30 lat, odbyło się wiele krajowych eliminacji w ponad 60 krajach, ekscytujących selekcji kontynentalnych i wielkich finałów w centrum targów SIRHA, które odbywają się co dwa lata. Po tylu latach wydarzenie stało się legendarne. Dziś Bocuse d'Or to znacznie więcej niż konkurs, to ostateczna konsekracja dla wielu szefów kuchni na całym świecie.

Jak chciał Paul Bocuse, konkurs jest wyrazem modernizmu i ujawnia najlepsze talenty na świecie. Wizjoner, awangarda, jest ambasadorem światowego dziedzictwa kulinarnego bardziej żywy niż kiedykolwiek, połączony z nowymi pokoleniami, dla których gotowanie stało się powszechne.

Z biegiem lat Bocuse d'Or stał się najbardziej prestiżowym konkursem na świecie. Ale to przede wszystkim wspaniała ludzka przygoda, która stworzyła wyjątkową społeczność liderów na całym świecie. Rodzina Bocuse d'Or jest teraz osierocona, ale wykona pracę Paula Bocuse'a z energią i hojnością swojego ojca i mentora.

Au revoir Monsieur Paul i dziękujemy!

Paul Bocuse nie żyje, gasronomia w żałobie

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Jury Bocuse d'Or Poland 2019 - odkrywamy pierwsze karty!

    Pozostało zaledwie 10 dni do finału krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2019. 

    2019-11-12
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bezpłatne wejście na konkurs Bocuse d'Or Poland 2019

    Wejście na konkurs Bocuse d’Or Poland 2019 jest bezpłatne po wcześniejszym zarejestrowaniu się na stronie Targów Horeca.

    2019-09-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Finał Bocuse d’Or Poland 2019 odbędzie się w Krakowie!

    21 listopada 2019 roku odbędzie się kolejna polska selekcja konkursu Bocuse d’Or. Tym razem to Kraków będzie gościł polską i światową gastronomię w ramach projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej. 

    2019-08-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Kraków Gospodarzem i Partnerem Strategicznym najbliższej selekcji!

    Mamy przyjemność poinformować, iż miasto Kraków będzie Gospodarzem i Partnerem Strategicznym tegorocznej edycji Bocuse d’Or Poland 2019.

    2019-07-08
    Przeczytaj całość