Paul Bocuse nie żyje, gastronomia w żałobie

2018-01-21

20 stycznia 2018 roku w Collonges, pomysłodawca naszego konkursu odszedł, po długim i niesamowitym życiu.

W 1987 r. Paul Bocuse był szefem kuchni odznaczonej 3 gwiazdkami Michelin od 22 lat. W wieku 61 lat zrewolucjonizował francuską kuchnię i wyprowadził szefów kuchni z kuchni, aby postawić ich przed swoimi klientami.
W tym samym roku został odznaczony przez Jacquesa Chiraca Medalem Oficerskim Legii Honorowej.

Mógł odpocząć trochę, ale pan Paul, ten geniusz z Lyonu, wpadł na pewien pomysł: stworzył międzynarodowy konkurs, który byłby wyrazem rygoru, wiedzy i doskonałości. Wzorując się na wydarzeniach sportowych, wyobrażał sobie prawdziwy show wokół kuchni i szefów kuchni. Wtedy właśnie narodził się najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie - Bocuse d'Or!

W ciągu 30 lat, odbyło się wiele krajowych eliminacji w ponad 60 krajach, ekscytujących selekcji kontynentalnych i wielkich finałów w centrum targów SIRHA, które odbywają się co dwa lata. Po tylu latach wydarzenie stało się legendarne. Dziś Bocuse d'Or to znacznie więcej niż konkurs, to ostateczna konsekracja dla wielu szefów kuchni na całym świecie.

Jak chciał Paul Bocuse, konkurs jest wyrazem modernizmu i ujawnia najlepsze talenty na świecie. Wizjoner, awangarda, jest ambasadorem światowego dziedzictwa kulinarnego bardziej żywy niż kiedykolwiek, połączony z nowymi pokoleniami, dla których gotowanie stało się powszechne.

Z biegiem lat Bocuse d'Or stał się najbardziej prestiżowym konkursem na świecie. Ale to przede wszystkim wspaniała ludzka przygoda, która stworzyła wyjątkową społeczność liderów na całym świecie. Rodzina Bocuse d'Or jest teraz osierocona, ale wykona pracę Paula Bocuse'a z energią i hojnością swojego ojca i mentora.

Au revoir Monsieur Paul i dziękujemy!

Paul Bocuse nie żyje, gasronomia w żałobie

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Dania zwycięzcą w Bocuse d'Or 2023

    23 stycznia 2023 r., po dwóch dniach wspaniałej rywalizacji na wysokim poziomie, zwycięstwo Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena i jego pomocniczkę Elisabeth Madsen zamyka 19. wielki finał Bocuse d'Or. 

    2023-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

    Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji, szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

    13 października w restauracji La Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się szósta i zarazem ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Poland on Tour w Poznaniu

    Za nami piąta już kolacja z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour, która odbyła się 7 października w Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu. 

    2022-10-10
    Przeczytaj całość