Nowości w najbliższym Wielkim Finale

2018-10-02

Rozpoczęliśmy od produktu, który określi/ zdeterminuje temat tej edycji: mięso z kością, 5 wyśmienitych plastrów z ćwierćtuszy przedniej cielęciny dostarczone przez sponsora Viande de veau française z narzuconym/wyznaczonym sposobem pieczenia, tak by oceniony został talent kandydatów w tym zakresie, który jest niezbędny na tym poziomie doskonałości.Chcemy również zachęcić kandydatów do pokazania swoich umiejętności, innowacji, estetyki i unikalnych gustów i smaków w dowolnym temacie (warzywa, o al…) stworzonego, aby odzwierciedlał ich osobowość. To wyzwanie jest ekscytujące, przekształca klasyczne danie w nowoczesne dzieło, które jest melodią swoich czasów - wyjaśnia Régis Marcon, Prezydent komitetu.

- To ważne by Szef kuchni wiedział, jak kontrolować/ sprawować kontrolę nad metodą kulinarną, aby wydobyć z produktu jak najwięcej i uzyskać idealne cięcie. (carving – krojenie mięsa). To powód, dla którego zdecydowaliśmy się położyć ponownie nacisk na instynkt i indywidualne mistrzostwo - dodaje Jérôme Bocuse.

W tym roku Międzynarodowy Komitet Organizacyjny pragnie umieścić niektóre kulinarne podstawy w samym sercu konkursu, aby stworzyć atmosferę panującą w kuchni: subtelna mieszanka zapachów, aromatów i dźwięków kuchennych, przyborów do gotowania, ale także odpowiednie połączenie doskonałego know-how i podejścia opartego na instynkcie.

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Ruszyły przygotowania do Bocuse d’Or Poland 2025 

    Z wielką przyjemnością, pragniemy poinformować, że rozpoczęły się przygotowania do kolejnej polskiej selekcji Bocuse d'Or, największego i najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego dla profesjonalistów w Polsce i na świecie, czyli Bocuse d’Or Poland 2025. 

    2025-02-05
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Francja wygrała 20. edycję Bocuse d’Or

    27 stycznia, podczas ostatniego dnia targów Sirha w Lyonie, Francja, reprezentowana przez szefa Paula Marcona i jego pomocniczkę Camille Pigot, wygrała 20. edycję Bocuse d'Or, najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. 

    2025-01-29
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polak w Wielkim Finale Bocuse d'Or 2025 w Lyonie

    Z wielką przyjemnością informujemy, iż szef Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland został jurorem technicznym światowego finału Bocuse d’Or 2025 w Lyonie.

    2025-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Za nami druga edycja Bocuse d'Or ON TOUR 2024

    Z końcem listopada zakończył się cykl ogólnopolskich kolacji Bocuse d'Or Poland ON TOUR 2024. 

    2024-12-30
    Przeczytaj całość