Nowości w najbliższym Wielkim Finale

2018-10-02

Rozpoczęliśmy od produktu, który określi/ zdeterminuje temat tej edycji: mięso z kością, 5 wyśmienitych plastrów z ćwierćtuszy przedniej cielęciny dostarczone przez sponsora Viande de veau française z narzuconym/wyznaczonym sposobem pieczenia, tak by oceniony został talent kandydatów w tym zakresie, który jest niezbędny na tym poziomie doskonałości.Chcemy również zachęcić kandydatów do pokazania swoich umiejętności, innowacji, estetyki i unikalnych gustów i smaków w dowolnym temacie (warzywa, o al…) stworzonego, aby odzwierciedlał ich osobowość. To wyzwanie jest ekscytujące, przekształca klasyczne danie w nowoczesne dzieło, które jest melodią swoich czasów - wyjaśnia Régis Marcon, Prezydent komitetu.

- To ważne by Szef kuchni wiedział, jak kontrolować/ sprawować kontrolę nad metodą kulinarną, aby wydobyć z produktu jak najwięcej i uzyskać idealne cięcie. (carving – krojenie mięsa). To powód, dla którego zdecydowaliśmy się położyć ponownie nacisk na instynkt i indywidualne mistrzostwo - dodaje Jérôme Bocuse.

W tym roku Międzynarodowy Komitet Organizacyjny pragnie umieścić niektóre kulinarne podstawy w samym sercu konkursu, aby stworzyć atmosferę panującą w kuchni: subtelna mieszanka zapachów, aromatów i dźwięków kuchennych, przyborów do gotowania, ale także odpowiednie połączenie doskonałego know-how i podejścia opartego na instynkcie.

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Team Poland w drodze do Trondheim

    Przed nami kolejna edycja Bocuse d’Or Europe 2024, która będzie wielkim powrotem tej kontynentalnej selekcji na ziemie norweskie, 16 lat po pierwszym konkursie Bocuse d’Or Europe, który odbył się w Stavanger w 2008 roku. 

    2024-01-11
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Znamy zwycięzcę Bocuse d’Or Poland 2023!

    Kamil Tłuczek, szef kuchni restauracji Patio w Grand Hotelu Boutique Rzeszów zwyciężył w krajowej selekcji Bocuse d’Or Poland 2023.

    2023-11-13
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Znamy nazwiska finalistów Bocuse d’Or Poland 2023

    Bocuse d’Or jest marzeniem wielu szefów kuchni na całym globie, a wygrana w międzynarodowym finale w Lyonie przepustką do wielkiego kulinarnego świata.

    2023-06-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    MOWI Poland Złotym Sponsorem

    Już oficjalnie i z wielką przyjemnością pragniemy poinformować, że firma MOWI POLAND została ZŁOTYM SPONSOREM jesiennej edycji Bocuse d’Or Poland 2023.

    2023-05-08
    Przeczytaj całość