Dania wygrała Wielki Finał Bocuse d'Or 2019 

2019-02-01

W dniach 29-30 stycznia 2019 roku odbył się finał najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie - Bocuse d’Or. Po 5 godzinach i 35 minutach intensywnej pracy na stanowiskach, po których nastąpiła bardzo emocjonująca ceremonia wręczenia nagród, DANIA po raz drugi w historii wygrała ten wyjątkowy konkurs.

Szef kuchni Kenneth TOFT-HANSEN zdobył uznanie sędziów, 8 lat po swoim trenerze Rasmusie Kofoed, dzięki doskonałemu kunsztowi gotowania, kreatywności i wspaniałej ogólnej prezencji.

Zwycięzca został nagrodzony legendarnym trofeum przez Jérôme Bocuse, prezesa Bocuse d'Or, obok przewodniczącego Jury Mathew Petersa i honorowego prezydenta Christophe'a Bacquiégo, po emocjonującej ceremonii wręczenia nagród i żywym hołdzie dla Paula Bocuse, który zmarł rok temu.

WYNIKI:

ZŁOTO – DANIA

Kenneth TOFT-HANSEN, 37 lat, SVINKLØV BADEHOTEL, FJERRITSLEV

Commis: Christian WELLENDORF KLEINERT

SREBRO – SZWECJA

Sebastian GIBRAND, 31 lat, GIBRANDS GASTRONOMI 

Commis: Gustav LEONHARDT

BRONZ – NORWEGIA

Christian André PETTERSEN, 29 lat, RESTAURANT MONDO, SANDNES 

Commis: Håvard André JOSDAL ØSTEBØ

Prize for the best Commis: Christian WELLENDORF, KLEINERT, Dania  

Prize for the best Platter: Finlandia

Special Plated Dish prize: Francja

Prize for the best poster/ promotional campaign: Maroko 

Po raz kolejny "prawdziwe laboratorium światowej kuchni", jak lubi mawiać Régis Marcon, Przewodniczący Międzynarodowego Komitetu Organizacyjnego, Bocuse d'Or zgromadziło 24 uczestników ze wszystkich kontynentów, którzy rywalizowali intensywnie przez dwa dni. Zainicjowany w 1987 roku przez Paula Bocuse, w ciągu ponad 30 lat konkurs stał się fantastyczną trampoliną dla szefów kuchni, promującą kulinarne dziedzictwo savoir-faire i gastronomiczne z całego świata.

W tej edycji uczestnicy mieli stworzyć 2 przepisy by zaimponować jury: pieczoney schab cielęcy z kością jako hołd dla Paul'a Bocuse i Chartreuse (wytrawny tort warzywny ze skorupiakami) jako hołd dla Joël'a Robuchon.

Po wygraniu brązu, srebra i złota, Rasmus Kofoed jako trener pomógł teraz Danii zdobyć po raz drugi złoto oraz nagrodę dla Najlepszego Commisa. Dania uczestniczyła 17 razy w konkursie i 5 razy stanęła na podium: raz ze złotem, 3 razy ze Srebrem i raz z brązem.

Credit photo: Diph Photography

W dniach 29-30 stycznia 2019 roku odbył się finał najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie - Bocuse d’Or. 

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Jury Bocuse d'Or Poland 2019 - odkrywamy pierwsze karty!

    Pozostało zaledwie 10 dni do finału krajowych eliminacji Bocuse d’Or Poland 2019. 

    2019-11-12
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bezpłatne wejście na konkurs Bocuse d'Or Poland 2019

    Wejście na konkurs Bocuse d’Or Poland 2019 jest bezpłatne po wcześniejszym zarejestrowaniu się na stronie Targów Horeca.

    2019-09-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Finał Bocuse d’Or Poland 2019 odbędzie się w Krakowie!

    21 listopada 2019 roku odbędzie się kolejna polska selekcja konkursu Bocuse d’Or. Tym razem to Kraków będzie gościł polską i światową gastronomię w ramach projektu Europejska Stolica Kultury Gastronomicznej. 

    2019-08-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Kraków Gospodarzem i Partnerem Strategicznym najbliższej selekcji!

    Mamy przyjemność poinformować, iż miasto Kraków będzie Gospodarzem i Partnerem Strategicznym tegorocznej edycji Bocuse d’Or Poland 2019.

    2019-07-08
    Przeczytaj całość