Dania wygrała Wielki Finał Bocuse d'Or 2019 

2019-02-01

W dniach 29-30 stycznia 2019 roku odbył się finał najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie - Bocuse d’Or. Po 5 godzinach i 35 minutach intensywnej pracy na stanowiskach, po których nastąpiła bardzo emocjonująca ceremonia wręczenia nagród, DANIA po raz drugi w historii wygrała ten wyjątkowy konkurs.

Szef kuchni Kenneth TOFT-HANSEN zdobył uznanie sędziów, 8 lat po swoim trenerze Rasmusie Kofoed, dzięki doskonałemu kunsztowi gotowania, kreatywności i wspaniałej ogólnej prezencji.

Zwycięzca został nagrodzony legendarnym trofeum przez Jérôme Bocuse, prezesa Bocuse d'Or, obok przewodniczącego Jury Mathew Petersa i honorowego prezydenta Christophe'a Bacquiégo, po emocjonującej ceremonii wręczenia nagród i żywym hołdzie dla Paula Bocuse, który zmarł rok temu.

WYNIKI:

ZŁOTO – DANIA

Kenneth TOFT-HANSEN, 37 lat, SVINKLØV BADEHOTEL, FJERRITSLEV

Commis: Christian WELLENDORF KLEINERT

SREBRO – SZWECJA

Sebastian GIBRAND, 31 lat, GIBRANDS GASTRONOMI 

Commis: Gustav LEONHARDT

BRONZ – NORWEGIA

Christian André PETTERSEN, 29 lat, RESTAURANT MONDO, SANDNES 

Commis: Håvard André JOSDAL ØSTEBØ

Prize for the best Commis: Christian WELLENDORF, KLEINERT, Dania  

Prize for the best Platter: Finlandia

Special Plated Dish prize: Francja

Prize for the best poster/ promotional campaign: Maroko 

Po raz kolejny "prawdziwe laboratorium światowej kuchni", jak lubi mawiać Régis Marcon, Przewodniczący Międzynarodowego Komitetu Organizacyjnego, Bocuse d'Or zgromadziło 24 uczestników ze wszystkich kontynentów, którzy rywalizowali intensywnie przez dwa dni. Zainicjowany w 1987 roku przez Paula Bocuse, w ciągu ponad 30 lat konkurs stał się fantastyczną trampoliną dla szefów kuchni, promującą kulinarne dziedzictwo savoir-faire i gastronomiczne z całego świata.

W tej edycji uczestnicy mieli stworzyć 2 przepisy by zaimponować jury: pieczoney schab cielęcy z kością jako hołd dla Paul'a Bocuse i Chartreuse (wytrawny tort warzywny ze skorupiakami) jako hołd dla Joël'a Robuchon.

Po wygraniu brązu, srebra i złota, Rasmus Kofoed jako trener pomógł teraz Danii zdobyć po raz drugi złoto oraz nagrodę dla Najlepszego Commisa. Dania uczestniczyła 17 razy w konkursie i 5 razy stanęła na podium: raz ze złotem, 3 razy ze Srebrem i raz z brązem.

Credit photo: Diph Photography

W dniach 29-30 stycznia 2019 roku odbył się finał najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie - Bocuse d’Or. 

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Kolejny krok Bocuse d’Or Team Poland do Tallina!

    Poza ścisłym gronem, które pracuje z naszym kandydatem i jego pomocnikiem, w tym roku Akademia Bocuse d’Or Poland zaprosiła wielu znakomitych szefów kuchni, wybitne autorytety w branży gastronomicznej, którzy jako Chefs Patrons chętnie wspierają radą i doświadczeniem Jakuba podczas treningów. 

    2020-07-01
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Nowy termin Bocuse d'Or Europe 2020

    Sytuacja na świecie przechodzi obecnie w krytyczny etap, której przyczyna jest koronawirus Covid -19. Większość krajów boryka się z planami zamknięcia i restrykcji niektóre z nich zamykają granice.

    2020-03-25
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polak w europejskiej rozgrywce Bocuse d’Or

    Z nieskrywaną radością informujemy, iż Polska reprezentowana przez Jakuba Kasprzaka zakwalifikowała się do europejskiej selekcji Bocuse d’Or, która odbędzie się w dniach 28-29 maja w Tallinie.

    2020-02-17
    Przeczytaj całość