Dania wygrała Wielki Finał Bocuse d'Or 2019 

2019-02-01

W dniach 29-30 stycznia 2019 roku odbył się finał najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie - Bocuse d’Or. Po 5 godzinach i 35 minutach intensywnej pracy na stanowiskach, po których nastąpiła bardzo emocjonująca ceremonia wręczenia nagród, DANIA po raz drugi w historii wygrała ten wyjątkowy konkurs.

Szef kuchni Kenneth TOFT-HANSEN zdobył uznanie sędziów, 8 lat po swoim trenerze Rasmusie Kofoed, dzięki doskonałemu kunsztowi gotowania, kreatywności i wspaniałej ogólnej prezencji.

Zwycięzca został nagrodzony legendarnym trofeum przez Jérôme Bocuse, prezesa Bocuse d'Or, obok przewodniczącego Jury Mathew Petersa i honorowego prezydenta Christophe'a Bacquiégo, po emocjonującej ceremonii wręczenia nagród i żywym hołdzie dla Paula Bocuse, który zmarł rok temu.

WYNIKI:

ZŁOTO – DANIA

Kenneth TOFT-HANSEN, 37 lat, SVINKLØV BADEHOTEL, FJERRITSLEV

Commis: Christian WELLENDORF KLEINERT

SREBRO – SZWECJA

Sebastian GIBRAND, 31 lat, GIBRANDS GASTRONOMI 

Commis: Gustav LEONHARDT

BRONZ – NORWEGIA

Christian André PETTERSEN, 29 lat, RESTAURANT MONDO, SANDNES 

Commis: Håvard André JOSDAL ØSTEBØ

Prize for the best Commis: Christian WELLENDORF, KLEINERT, Dania  

Prize for the best Platter: Finlandia

Special Plated Dish prize: Francja

Prize for the best poster/ promotional campaign: Maroko 

Po raz kolejny "prawdziwe laboratorium światowej kuchni", jak lubi mawiać Régis Marcon, Przewodniczący Międzynarodowego Komitetu Organizacyjnego, Bocuse d'Or zgromadziło 24 uczestników ze wszystkich kontynentów, którzy rywalizowali intensywnie przez dwa dni. Zainicjowany w 1987 roku przez Paula Bocuse, w ciągu ponad 30 lat konkurs stał się fantastyczną trampoliną dla szefów kuchni, promującą kulinarne dziedzictwo savoir-faire i gastronomiczne z całego świata.

W tej edycji uczestnicy mieli stworzyć 2 przepisy by zaimponować jury: pieczoney schab cielęcy z kością jako hołd dla Paul'a Bocuse i Chartreuse (wytrawny tort warzywny ze skorupiakami) jako hołd dla Joël'a Robuchon.

Po wygraniu brązu, srebra i złota, Rasmus Kofoed jako trener pomógł teraz Danii zdobyć po raz drugi złoto oraz nagrodę dla Najlepszego Commisa. Dania uczestniczyła 17 razy w konkursie i 5 razy stanęła na podium: raz ze złotem, 3 razy ze Srebrem i raz z brązem.

Credit photo: Diph Photography

W dniach 29-30 stycznia 2019 roku odbył się finał najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie - Bocuse d’Or. 

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Ruszyły przygotowania do Bocuse d’Or Poland 2025 

    Z wielką przyjemnością, pragniemy poinformować, że rozpoczęły się przygotowania do kolejnej polskiej selekcji Bocuse d'Or, największego i najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego dla profesjonalistów w Polsce i na świecie, czyli Bocuse d’Or Poland 2025. 

    2025-02-05
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Francja wygrała 20. edycję Bocuse d’Or

    27 stycznia, podczas ostatniego dnia targów Sirha w Lyonie, Francja, reprezentowana przez szefa Paula Marcona i jego pomocniczkę Camille Pigot, wygrała 20. edycję Bocuse d'Or, najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. 

    2025-01-29
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polak w Wielkim Finale Bocuse d'Or 2025 w Lyonie

    Z wielką przyjemnością informujemy, iż szef Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland został jurorem technicznym światowego finału Bocuse d’Or 2025 w Lyonie.

    2025-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Za nami druga edycja Bocuse d'Or ON TOUR 2024

    Z końcem listopada zakończył się cykl ogólnopolskich kolacji Bocuse d'Or Poland ON TOUR 2024. 

    2024-12-30
    Przeczytaj całość