16 krajów powalczy w Bocuse d'Or Europe w Tallinie!

2020-09-28

W dniach 15 - 16 października 16 europejskich szefów kuchni weźmie udział w Bocuse d'Or Europe w Tallinie w Estonii. Dziesięciu najlepszych zakwalifikuje się do wielkiego finału, który odbędzie się 1 i 2 czerwca 2021 w Lyonie (Francja). Honorowym Prezydentem konkursu jest brytyjska ikona kulinarna Clare Smyth.

Clare Smyth otworzyła swoją pierwszą solową restaurację Core w sierpniu 2017 r. Zaledwie osiem miesięcy po otwarciu Core została uznana za najlepszą restaurację przez GQ Food and Drink Awards, a Clare została uznana za najlepszą szefową kuchni na świecie przez World’s 50 Best Restaurants. W maju Clare zorganizowała prywatne przyjęcie weselne z okazji królewskiego ślubu Meghan i Harrego, które ugruntowało jej reputację kulinarnej ikony Wielkiej Brytanii.

To wielki zaszczyt zostać wybrany na honorowego prezydenta Bocuse d'Or Europe, wydarzenia, które skupia najlepszych młodych szefów kuchni z całej Europy - mówi Clare SmythNaprawdę nie mogę się doczekać doświadczenia profesjonalizmu i umiejętności, które zaprezentują szefowie kuchni, także zobaczenia w Tallinie! - dodała.

Clare Smyth za stołem honorowym towarzyszyć będzie przewodniczący jury Philip Tessier, który sam zdobył srebro w konkursie Bocuse d'Or w 2015 roku oraz zasiadał w polskiej selekcji Bocuse d’Or 2019.

W siódmej edycji europejskiej wybrano 17 uczestników:

Bocuse d'Or Europe odbywa się od 15 do 16 października w Saku Suurhall w Tallinie. Wydarzenie będzie transmitowane na żywo na oficjalnej stronie bocusedor.com oraz w kanałach sieci społecznościowej Bocuse d'Or. Tak więc wszyscy fani i miłośnicy jedzenia mogą śledzić konkurencję pomimo ograniczeń Covid-19.

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Dania zwycięzcą w Bocuse d'Or 2023

    23 stycznia 2023 r., po dwóch dniach wspaniałej rywalizacji na wysokim poziomie, zwycięstwo Danii reprezentowanej przez Briana Marka Hansena i jego pomocniczkę Elisabeth Madsen zamyka 19. wielki finał Bocuse d'Or. 

    2023-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d’Or Poland ON TOUR 2022 za nami!

    Za nami pierwszy cykl kolacji Bocuse d’Or Poland ON TOUR2022, podczas których można było spróbować dań uczestników krajowych selekcji, szefów z Akademii Bocuse d’Or Poland oraz spotkać autorytety polskiej sceny kulinarnej. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour za nami!

    13 października w restauracji La Brasserie Moderne w hotelu Sofitel Warsaw Victoria odbyła się szósta i zarazem ostatnia kolacja Bocuse d’Or Poland on Tour. 

    2022-10-14
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Poland on Tour w Poznaniu

    Za nami piąta już kolacja z cyklu Bocuse d’Or Poland on Tour, która odbyła się 7 października w Chef’s Table by Ernest Jagodziński w Poznaniu. 

    2022-10-10
    Przeczytaj całość