16 krajów powalczy w Bocuse d'Or Europe w Tallinie!

2020-09-28

W dniach 15 - 16 października 16 europejskich szefów kuchni weźmie udział w Bocuse d'Or Europe w Tallinie w Estonii. Dziesięciu najlepszych zakwalifikuje się do wielkiego finału, który odbędzie się 1 i 2 czerwca 2021 w Lyonie (Francja). Honorowym Prezydentem konkursu jest brytyjska ikona kulinarna Clare Smyth.

Clare Smyth otworzyła swoją pierwszą solową restaurację Core w sierpniu 2017 r. Zaledwie osiem miesięcy po otwarciu Core została uznana za najlepszą restaurację przez GQ Food and Drink Awards, a Clare została uznana za najlepszą szefową kuchni na świecie przez World’s 50 Best Restaurants. W maju Clare zorganizowała prywatne przyjęcie weselne z okazji królewskiego ślubu Meghan i Harrego, które ugruntowało jej reputację kulinarnej ikony Wielkiej Brytanii.

To wielki zaszczyt zostać wybrany na honorowego prezydenta Bocuse d'Or Europe, wydarzenia, które skupia najlepszych młodych szefów kuchni z całej Europy - mówi Clare SmythNaprawdę nie mogę się doczekać doświadczenia profesjonalizmu i umiejętności, które zaprezentują szefowie kuchni, także zobaczenia w Tallinie! - dodała.

Clare Smyth za stołem honorowym towarzyszyć będzie przewodniczący jury Philip Tessier, który sam zdobył srebro w konkursie Bocuse d'Or w 2015 roku oraz zasiadał w polskiej selekcji Bocuse d’Or 2019.

W siódmej edycji europejskiej wybrano 17 uczestników:

Bocuse d'Or Europe odbywa się od 15 do 16 października w Saku Suurhall w Tallinie. Wydarzenie będzie transmitowane na żywo na oficjalnej stronie bocusedor.com oraz w kanałach sieci społecznościowej Bocuse d'Or. Tak więc wszyscy fani i miłośnicy jedzenia mogą śledzić konkurencję pomimo ograniczeń Covid-19.

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Ruszyły przygotowania do Bocuse d’Or Poland 2025 

    Z wielką przyjemnością, pragniemy poinformować, że rozpoczęły się przygotowania do kolejnej polskiej selekcji Bocuse d'Or, największego i najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego dla profesjonalistów w Polsce i na świecie, czyli Bocuse d’Or Poland 2025. 

    2025-02-05
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Francja wygrała 20. edycję Bocuse d’Or

    27 stycznia, podczas ostatniego dnia targów Sirha w Lyonie, Francja, reprezentowana przez szefa Paula Marcona i jego pomocniczkę Camille Pigot, wygrała 20. edycję Bocuse d'Or, najbardziej prestiżowego konkursu kulinarnego na świecie. 

    2025-01-29
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Polak w Wielkim Finale Bocuse d'Or 2025 w Lyonie

    Z wielką przyjemnością informujemy, iż szef Adam Chrząstowski, Head Chef Akademii Bocuse d’Or Poland został jurorem technicznym światowego finału Bocuse d’Or 2025 w Lyonie.

    2025-01-24
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Za nami druga edycja Bocuse d'Or ON TOUR 2024

    Z końcem listopada zakończył się cykl ogólnopolskich kolacji Bocuse d'Or Poland ON TOUR 2024. 

    2024-12-30
    Przeczytaj całość