Informacje o uczestniku: Jakub Kasprzak
Zwycięzca Bocuse d'Or Poland 2021
Szef kreatywny 5 Posiłków Dziennie, Poznań
Wiernie oddany pasji tworzenia wysublimowanych dań, jest niewątpliwie ambasadorem nowoczesnej kuchni z mocnymi akcentami kuchni tradycyjnej. Każde danie traktuje z jego własną wyszukaną wrażliwością. Kuchnia Jakuba to nic innego jak równowaga dwóch światów: nowoczesnego połączenia smaków oraz francuskiej filozofii gotowania, wyniesiona od samego Paula Bocuse'a pod którego skrzydłami Jakub szkolił sie w roku 2008. Miłośnik mieszanki stylów kulinarnych. Swą wiedzę zdobywał m.in. w Kanadzie, USA, Grecji, Norwegii. Inspiracji poszukuje nie tylko w niezliczonych książkach, programach kulinarnych, ale przede wszystkim w podróżach kulinarnych. Smaki z podróży inspirują, ale to rodzinna kuchnia Polska najbardziej inspiruje i pobudza zmysły.
Szef kreatywny 5 Posiłków Dziennie, Poznań