Bocuse d’Or najbardziej
prestiżowy konkurs kulinarny świata

Idea konkursu: zebranie 24 młodych szefów kuchni z całego świata, spośród najbardziej obiecujących talentów ich pokolenia i przygotowanie przez nich znakomitych potraw w ciągu 5 godzin 35 minut, przed publicznością.
O rozstrzygnięciu Wielkiego Finału decyduje jury złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.

WAŻNE INFORMACJE

FINAŁ ELIMINACJI KRAJOWYCH
Miejsce: Pracujemy nad tym
Termin: II połowa 2019 roku

Bocuse d’Or to najbardziej prestiżowy konkurs kulinarny na świecie, powołany w styczniu 1987 roku przez Paula Bocuse – wybitnego szefa kuchni, ojca ruchu nouvelle cuisine.
Bocuse d’Or - jest konkursem wysokiej klasy gotowania, który odbywa się przed publicznością i jest prezentacją najnowszych światowych trendów kulinarnych. W konkursie kładzie się duży nacisk na kreatywność, technikę, smak oraz teksturę. Bocuse d’Or ma na celu promowanie i rozwijanie młodych talentów w kraju i poza jego granicami, promowanie różnorodności dziedzictwa kulinarnego oraz polskiej gastronomii jak również zwiększenie świadomości kulinarnej kucharzy i szefów kuchni.
 

KOMITET WYKONAWCZY KONKURSU

Jacek Krawczyk

Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland

Codziennie stawia sobie nowe cele, które krok po kroku z determinacją realizuje.

Czytaj więcej

Adam Chrząstowski

Przewodniczący Akademii Bocuse d'Or Poland

Pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii.

Czytaj więcej

Paweł Oszczyk

Szef kuchni, trener polskiego teamu na Bocuse d'Or Europe w Turynie

Pierwszy polski uczestnik wielkiego finału prestiżowego konkursu o tytuł najlepszego kucharza na świecie Bocuse d'Or 1995 w Lyonie. 

Czytaj więcej

Łukasz Konik

Szef kuchni Lightbox

Doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce i zagranicą.

Czytaj więcej

Jarosław Uściński

Prezes Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni,
właściciel restauracji Moonsfera i Olkuska 7 by Jarek Uściński

Jarosław Uściński należy do czołowych szefów kuchni w Polsce.

Czytaj więcej

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Have a taste of Poland

    W dniach 26 – 30 stycznia 2019 roku wszystkie oczy świata wielkiej gastronomii będą zwrócone na Lyon i Wielki Finał Bocuse d’Or oraz Coupe du Monde de la Patisserie.

    2018-12-10
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Nowości w najbliższym Wielkim Finale

    W tym roku Międzynarodowy Komitet Organizacyjny pragnie umieścić niektóre kulinarne podstawy w samym sercu konkursu, aby stworzyć atmosferę panującą w kuchni: subtelna mieszanka zapachów, aromatów i dźwięków kuchennych, przyborów do gotowania, ale także odpowiednie połączenie doskonałego know-how i podejścia opartego na instynkcie.

    2018-10-02
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Europe 2018 za nami!

    W dniach 11-12 czerwca dwadzieścia najlepszych europejskich duetów kucharskich walczyło podczas Bocuse d’Or Europe 2018 w Oval Lingotto Fiere Torino o awans do Wielkiego Finału w Lyonie 2019.

    2018-06-13
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Bocuse d'Or Europe na żywo!

    Możecie oglądać zmagania najlepszych kucharzy w Europie na żywo!

    2018-06-07
    Przeczytaj całość