Bocuse d’Or najbardziej
prestiżowy konkurs kulinarny świata

Idea konkursu: zebranie 24 młodych szefów kuchni z całego świata, spośród najbardziej obiecujących talentów ich pokolenia i przygotowanie przez nich znakomitych potraw w ciągu 5 godzin 35 minut, przed publicznością.
O rozstrzygnięciu Wielkiego Finału decyduje jury złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.

WAŻNE INFORMACJE

FINAŁ ELIMINACJI KRAJOWYCH
Miejsce: Warsaw Gastro Show
Termin: 27-28 lutego 2018

Finał Krajowych Eliminacji Bocuse d’Or Poland 2018 wyłoni zwycięzcę po dwudniowej rywalizacji. Każdego dnia konkursowego przed międzynarodowym jury oraz publicznością wystąpi czterech szefów kuchni przy wsparciu swoich pomocników a ich kulinarne zmagania będą trwały 5 godzin i 35 minut.

W tym czasie zawodnicy będą musieli przygotować danie mięsne dla ośmiu osób, zaprezentowane dla dwóch osób na talerzach oraz dla sześciu na platerze (tacy). Ponadto uczestnicy będą musieli wykreować danie z ryby w ośmiu porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach.
W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty:
- Danie mięsne skomponowane na bazie łopatki wieprzowej z kością, móżdżku wieprzowego, mąki gryczanej i polskiego jabłka.
- Danie rybne przygotowane z jesiotra w akompaniamencie ziemniaka i lubczyku.
Oba dania muszą zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.
Wykorzystanie gotowych produktów do przygotowania dań jest zabronione, z wyjątkiem surowych warzyw obranych, wyczyszczonych, nieprzygotowanych w odpowiednie kształty jak również w Regulaminie konkursu Organizator dopuścił użycie przez zawodników produktów marki CHEF.

Konkurs zostanie przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d`Or. Należy podkreślić, że zasady konkursu są bardzo surowe, a każde spóźnienie wiąże się z otrzymaniem od jurorów punktów ujemnych. 

Komitet wykonawczy konkursu

Jacek Krawczyk

Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland, właściciel agencji Smarten PR

Codziennie stawia sobie nowe cele, które krok po kroku z determinacją realizuje.

Czytaj więcej

Jarosław Walczyk

Prezes Klubu Szefów Kuchni, Head Chef Bocuse d’Or Poland.
 

Prezes Klubu Szefów Kuchni, Head Chef Bocuse d’Or Poland. Należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju.

Czytaj więcej

Paweł Oszczyk

Pierwszy polski uczestnik wielkiego finału prestiżowego konkursu o tytuł najlepszego kucharza na świecie Bocuse d'Or 1995 w Lyonie. 

Wielki autorytet w branży kulinarnej.

Czytaj więcej

Adam Chrząstowski

Absolwent Technikum Gastronomicznego przy ul. Poznańskiej w Warszawie oraz Wydziału Filozofii Chrześcijańskiej Uniwersytetu Krad. St. Wyszyńskiego w Warszawie.

Pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii.

Czytaj więcej

Łukasz Konik

Absolwent Technikum Gastronomicznego w Gorzowie Wielkopolskim i Wyższej Szkoły Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu.

Doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce i zagranicą.

Czytaj więcej

Jarosław Uściński

Szef kuchni, posiada bogate doświadczenie zawodowe, które zdobywał od ponad 27 lat w różnych miejscach w Polsce m.in.: grecka restauracja Parnas w Warszawie, Hotel Bristol i restauracja Marconi, restauracja 99 i inne.

Jarosław Uściński należy do czołowych szefów kuchni w Polsce.

Czytaj więcej

PLIKI DO POBRANIA

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Znamy nazwiska finalistów Bocuse d'Or Poland 2018

    11 grudnia 2017 w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się PREELIMINACJE konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

    2017-12-12
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Smarten PR oficjalnym reprezentantem Bocuse d'Or w Polsce

    Po dwóch latach nieobecności konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce! Agencja Smarten PR na czele z Jackiem Krawczykiem została oficjalnym przedstawicielem Bocuse d’Or w Polsce.

    2017-10-31
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Zakwalifikowani do PREELIMINACJI Bocuse d'Or Poland

    Bocuse d’Or Poland nabiera coraz wyraźniejszych kształtów i od momentu pojawienia się informacji o powrocie konkursu do Polski wywołuje duże emocje. 

    2017-11-29
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Klub Szefów Kuchni Partnerem Merytorycznym Bocuse d’Or Poland 2018

    Klub Szefów Kuchni został Partnerem Merytorycznym Finału Polskich Eliminacji – Bocuse d’Or Poland 2018.

    2017-10-31
    Przeczytaj całość