Bocuse d’Or najbardziej
prestiżowy konkurs kulinarny świata

Idea konkursu: zebranie 24 młodych szefów kuchni z całego świata, spośród najbardziej obiecujących talentów ich pokolenia i przygotowanie przez nich znakomitych potraw w ciągu 5 godzin 35 minut, przed publicznością.
O rozstrzygnięciu Wielkiego Finału decyduje jury złożone z najwybitniejszych szefów kuchni na świecie.

WAŻNE INFORMACJE

FINAŁ ELIMINACJI KRAJOWYCH
Miejsce: Radisson Blu Sobieski Hotel Warsaw
Termin: 27-28 lutego 2018

Finał Krajowych Eliminacji Bocuse d’Or Poland 2018 wyłoni zwycięzcę po dwudniowej rywalizacji. Każdego dnia konkursowego przed międzynarodowym jury oraz publicznością wystąpi czterech szefów kuchni przy wsparciu swoich pomocników a ich kulinarne zmagania będą trwały 5 godzin i 35 minut.

W tym czasie zawodnicy będą musieli przygotować danie mięsne dla ośmiu osób, zaprezentowane dla dwóch osób na talerzach oraz dla sześciu na platerze (tacy). Ponadto uczestnicy będą musieli wykreować danie z ryby w ośmiu porcjach, które zaserwują wyłącznie na talerzach.
W tym roku Komitet Wykonawczy na temat przewodni konkursu wybrał następujące produkty:
- Danie mięsne skomponowane na bazie łopatki wieprzowej z kością, móżdżku wieprzowego, mąki gryczanej i polskiego jabłka.
- Danie rybne przygotowane z jesiotra w akompaniamencie ziemniaka i lubczyku.
Oba dania muszą zawierać 50% warzyw, roślin lub ziół, w tym wykorzystane trzy dowolne dodatki według uznania kandydata.
Wykorzystanie gotowych produktów do przygotowania dań jest zabronione, z wyjątkiem surowych warzyw obranych, wyczyszczonych, nieprzygotowanych w odpowiednie kształty jak również w Regulaminie konkursu Organizator dopuścił użycie przez zawodników produktów marki CHEF.

Konkurs zostanie przeprowadzony na takich samych zasadach i wytycznych regulacyjnych ustanowionych przez Międzynarodowy Komitet Organizacyjny Bocuse d`Or. Należy podkreślić, że zasady konkursu są bardzo surowe, a każde spóźnienie wiąże się z otrzymaniem od jurorów punktów ujemnych. 

Komitet wykonawczy konkursu

Jacek Krawczyk

Prezes Zarządu Bocuse d’Or Poland, właściciel agencji Smarten PR

Codziennie stawia sobie nowe cele, które krok po kroku z determinacją realizuje.

Czytaj więcej

Jarosław Walczyk

Prezes Klubu Szefów Kuchni, Head Chef Bocuse d’Or Poland.
 

Prezes Klubu Szefów Kuchni, Head Chef Bocuse d’Or Poland. Należy do grona najlepszych mistrzów kulinarnych w kraju.

Czytaj więcej

Adam Chrząstowski

Szef kuchni restauracji Ed Red w Warszawie i Krakowie, czlonke Klubu Szefów Kuchni

Pierwsze doświadczenia w branży gastronomicznej zdobywał podczas podróży do Niemiec, Grecji, Szwajcarii i Holandii.

Czytaj więcej

Łukasz Konik

Szef kuchni kreatywny Lightbox, członek Klubu Szefów Kuchni

Doświadczenie zdobywał w najlepszych restauracjach i hotelach w Polsce i zagranicą.

Czytaj więcej

Jarosław Uściński

Szef kuchni, własciciel warszawskiej Restauracji Moonsfera, Prezes OSSKiC

Jarosław Uściński należy do czołowych szefów kuchni w Polsce.

Czytaj więcej

PLIKI DO POBRANIA

AKTUALNOŚCI

  • Przeczytaj całość

    Paul Bocuse nie żyje, gastronomia w żałobie

    20 stycznia 2018 roku w Collonges, pomysłodawca naszego konkursu odszedł, po długim i niesamowitym życiu.

    2018-01-21
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Nowa wizualizacja logo Bocuse d'Or

    Bocuse d’Or przestawia nową wizualizację swojego logo, które zostało zaprojektowane tak by oddać wyjątkowe połączenie doskonałości i innowacyjności, które stanowią o jego sile i sukcesie.

    2018-01-20
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Znamy nazwiska finalistów Bocuse d'Or Poland 2018

    11 grudnia 2017 w Akademii Kulinarnej Nestle Professional w Warszawie odbyły się PREELIMINACJE konkursu Bocuse d’Or Poland 2018.

    2017-12-12
    Przeczytaj całość
  • Przeczytaj całość

    Smarten PR oficjalnym reprezentantem Bocuse d'Or w Polsce

    Po dwóch latach nieobecności konkurs Bocuse d’Or ponownie odbędzie się w Polsce! Agencja Smarten PR na czele z Jackiem Krawczykiem została oficjalnym przedstawicielem Bocuse d’Or w Polsce.

    2017-10-31
    Przeczytaj całość