Informacje o uczestniku: Michał Stężalski

Szef kuchni restauracji Szara Gęś w Krakowie.
Rodowity poznaniak, z wykształcenia socjolog, podróżnik, pasjonat kuchni francuskiej.
Zamiłowanie do gotowania zaszczepiła mu babcia w dzieciństwie, po wielu latach gotowania w domowej kuchni zdecydował się pójść do szkoły gastronomicznej. 
Pierwsze kroki w profesjonalnej kuchni stawiał w Hotelu Poznań obecnie Novotel. Pod czujnym okiem szefa kuchni Jacka Skitka zdobywał pierwsze osiągnięcia i wyróżnienia w konkursach kulinarnych w Polsce i zagranicą. Po krótkim epizodzie z kuchnią włoską, został wieloletnim szefem poznańskiej restauracji o profilu francuskim.
Obecnie tworzy autorskie dania kuchni polskiej w krakowskiej restauracji Szara Gęś.
W wrześniu 2017 został potrójnym laureatem Wine & Food Noble Night.
Odbył staż w trzygwiazdkowej restauracji El Celler de Can Roca w Gironie. 
W najbliższych miesiącach czekają go kolejne, zawodowe wyzwania, nad którymi już pracuje.