Informacje o uczestniku: Mateusz Suliga

Szef Kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Unicus Palace w Krakowie.
Od początku pracy zawodowej Mateusz Suliga związany jest z Krakowem, tutaj ukończył szkołę i tutaj stawiał pierwsze kulinarne kroki. Mnogość krakowskich restauracji pozwoliła na wybór między wieloma kuchniami, zarówno rodzimą kuchnią jak i szeroko pojętą kuchnią europejską. Na początku 2010 roku trafił do dynamicznie rozwijającej się restauracji hotelu Unicus, gdzie zdobywał wiedze na temat klasycznej kuchni francuskiej. W 2013 roku zostaje szefem zmiany, a w 2015 szefem kuchni. Wprowadza do menu kuchnie polską w nowoczesnym wydaniu i eksperymentuje z rekonstrukcją barokowych przepisów szlacheckich. Zdobywa za swoje menu trzy lata pod rząd czapkę w prestiżowym przewodniku Gault Millau, bierze udział we wszystkich edycjach Good France. W 2018 roku startuje w największym polskim konkursie Noble Night. W tym samym roku zostaje mu powierzony nowy projekt coraz szybciej rozwijającej się sieci Dobry Hotel. Zostaje szefem kuchni pięciogwiazdkowego hotelu Unicus Palace, oraz Trattorii DeGusti. W 2019 roku staje do preeliminacji, które wyłonić mają członków drużyny Bocuse d’Or Poland. Było by to jednocześnie spełnieniem kulinarnego marzenia i największym dotychczasowym wyzwaniem dla krakowskiego szefa kuchni.